Βουλη

Γ. Μπούγας: Επιταχύνεται η αποτελεσματική και η ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης

Ακούστε το άρθρο 8'
07.05.2025 | 01:26
Eurokinissi
«Οι Έλληνες πολίτες θέλουν αποτελεσματική και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας κατά την έναρξη της συζήτησης επί της Αρχής του σχεδίου νόμου «Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Αρχικά, ο υφυπουργός, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αυτό, όπως και όσα έχει εισηγηθεί το Υπουργείο επί της Κυβέρνησης της ΝΔ έχουν περάσει σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος, του Νόμου και του Κανονισμού της Βουλής όλα τα προβλεπόμενα στάδια και έχει προηγηθεί ένας ενδελεχής και διεξοδικώς διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων που τους αφορούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Μάλιστα, όχι μόνο κατά τη φάση της διαβούλευσης, αλλά ακόμα και πριν την τελική διατύπωση των διατάξεων του σχεδίου νόμου και έτσι εν πολλοίς το νομοσχέδιο αυτό έχει συν διαμορφωθεί με τις οικίες Ενώσεις και Συλλόγους. 

Ο κ. Μπούγας, σχολιάζοντας τις αναφορές της Αντιπολίτευσης σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών, παρατήρησε ότι « για πρώτη φορά όλα τα κόμματα αναφέρθηκαν θεσμικά, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας και της προέδρου της Ζωή Κωνσταντοπούλου που επανέλαβε τις θεωρίες περί συγκάλυψης, παρ΄ όλο που καθημερινά το αφήγημα αυτό καταρρέει και η Δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις».

Ο υφυπουργός είπε ότι «τα επίχειρα αυτής της συμπεριφοράς της άκριτης υιοθέτηση θεωριών συνομωσίας, η Αντιπολίτευση θα τα πληρώσει και θα λογοδοτήσει ενώπιον του Ελληνικού λαού γιατί ενώ γνώριζε την αλήθεια, έσπευδε να υιοθετήσει όλα εκείνα που δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, δημιουργώντας δυσπιστία, καχυποψία και έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Ο υφυπουργός απέδωσε στη συμπεριφορά της Αντιπολίτευσης «μερίδιο ευθύνης για τον κλονισμό των πολιτών στην Δικαιοσύνης στην προσπάθειά της να καταλογίσει στην Κυβέρνηση ευθύνες που δεν προκύπτουν».

Ο κ. Μπούγας ανέφερε ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα στην υπόθεση των Τεμπών παραποιήθηκε από την Αντιπολίτευση η αλήθεια και υιοθετήθηκε μια άκρως προσβλητική για τον λαό και το κοινοβούλιο συμπεριφορά, δημιουργώντας αφηγήματα που δεν προκύπταν και δεν προκύπτουν από τις δικογραφίες που έχουν φτάσει στην Βουλή».

Επισήμανε ότι ενώ η Αντιπολίτευση ζητούσε «να έρθει η δικογραφία που αφορούσε τον πρώην υπουργό Κ. Καραμανλή και ενώ έχουν περάσει αρκετές μέρες από την έλευσή της στο κοινοβουλίου και υποτίθεται ότι την έχετε διαβάσει, μέχρι σήμερα κανείς βουλευτής και πολιτικός αρχηγός της Αντιπολίτευσης δεν έχει μιλήσει συγκεκριμένα, αλλά μιλάτε γενικά για κακουργηματικές πράξεις χωρίς να προσκομίζονται στοιχεία που να τις προσδιορίζουν».

Ο νέος ΚΠΔ θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου

 

Απέδωσε σκόπιμη παραποίηση από την κυρία Κωνσταντοπούλου της αναφοράς που έκανε στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, λέγοντας ότι «εγώ προσδιόριζα τον χρόνο κατά τον οποίο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή το σχετικό Νομοσχέδιο για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και αυτός θα είναι μέχρι το πέρας της τρέχουσας Κοινοβουλευτικής Συνόδου, ελπίζω δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Κάτι που κατανόησαν όλοι οι παριστάμενοι πλην της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας που πήρε τον λόγο και είπε πως τάχα, κατά την ρύμη του λόγου μου, είπα ότι θα κλείσουμε νωρίτερα τη Βουλή» σημειώνοντας ότι «για το πότε κλείνει ή όχι η Ολομέλεια, αυτό δεν το ορίζει ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, αλλά το Σύνταγμα και ο ΚτΒ».

Κατάργηση κάθε αποσβεστική περιόδου για ελεγχόμενους με το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών


Ο κ. Μπούγας, αναφερόμενος στο άρθρο 62 του νομοσχεδίου είπε ότι «αυτό αφαιρεί κάθε επιχείρημα περί απόδοσης ευνοϊκών διατάξεων – ύπαρξη αποσβεστικών προθεσμιών- για όσους ελέγχονται με το Νόμο περί ευθύνης Υπουργών καθώς με την διάταξη που εισάγεται «διατυπώνεται η κατάργηση του άρθρου 3 του Ν.3126/2003, από την έναρξη ισχύος του Ψηφίσματος της 25ης Νοεμβρίου 2019, της 9ης Αναθεωρητικής Βουλής» Πρόκειται, τόνισε ο υφυπουργός «για μια διάταξη που καταρρίπτει κάθε ακόμα και κακόπιστο επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξει ο οποιοσδήποτε δικονομικός ή δικολαβικός ισχυρισμός περί διατήρησης της αποσβεστικής προθεσμίας». Υπογράμμισε πως «η αποσβεστική προθεσμία στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών καταργήθηκε με την ψήφο της ΝΔ στην Αναθεωρητική Βουλή το 2019».

Ξεκαθάρισε πως «όσοι ενέχονται στην υπόθεση των Τεμπών, (εν. μετά την Αναθεώρηση του 2019) ακόμα και εάν έχουν πολιτική ιδιότητα δεν μπορούν να επικαλεστούν την αποσβεστική προθεσμία που υπήρχε». Σε αντίθεση με εκείνους τους πρώην Υπουργούς πριν το 2019 οι οποίοι «μπορεί να ενέχονται στην ίδια υπόθεση για πράξεις ή παραλήψεις, αλλά για αυτούς ισχύει η αποσβεστική περίοδο για αυτό και σήμερα έρχονται εκ του ασφαλούς και ζητούν την πρόοδο της διαδικασίας, γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να ελεγχθούν».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου θίγεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με την διαγραφή της διαδικασίας της ψηφοφορίας ενώπιων των Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ο υφυπουργός είπε πως «η διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης έγινε σύμφωνα με τις προτάσεις των Διοικητικών Ολομελειών των Ανωτάτων Δικαστηρίων» και ζήτησε από την Αντιπολίτευση τουλάχιστον να φροντίσετε στα όσα παρουσιάζετε και ισχυρίζεστε να μην έχουν αντίφαση».

Αναφορικά με το άρθρο 46 του νομοσχεδίου για τις προϋποθέσεις των ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είπε ο κ. Μπούγας ότι «αφορά την τροποποίηση του άρθρου 1458 του Αστικού που έχει απολύτως σαφές περιεχόμενο και τι κάνει; Οριοθετεί σαφώς το πλαίσιο εφαρμογής της ισχύουσας διάταξης έτσι ώστε να μην υφίσταται περιθώριο αυθαίρετων ή κόντρα λέγειν ερμηνειών από τα δικαστήρια. Η παρούσα ρύθμιση ούτε σε άλλα πεδία νομοθετικά εισέρχεται ούτε καινοτομεί.

Απλώς, προσδιορίζει εννοιολογικά και κανονιστικά το πλαίσιο της υφιστάμενης ρύθμισης του άρθρου 1458 και η απαίτηση για έκδοση αμετάκλητης απόφασης εναρμονίζεται προς την απαίτηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν στις σχέσεις γονέων και τέκνων αλλά και γενικότερα των διατάξεων του οικογενειακού δικαίου, που απαιτούν την έκδοση αμετάκλητης απόφασης. Όλα τα υπόλοιπα, που λέγονται, είναι ζητήματα για να δημιουργήσουν μια αντιπολιτευτική έλξη στο ακροατήριο».

Επί του νομοσχεδίου

 

Ο κ. Μπούγας, παράλληλα, αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου σχετικά με την «κτηματολογική διαμεσολάβηση, που αφορά το δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ» λέγοντας ότι με τη ρύθμιση αυτή που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα δίνει την δυνατότητα να επιλύονται διαφορές πριν την έκδοση απόφασης.

Επίσης, χαρακτήρισε σημαντική την διάταξη που επιτρέπει να προσλαμβάνονται με την αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας, δικαστικοί υπάλληλοι για συγκεκριμένες έδρες δικαστηρίων πρώτου βαθμού που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές με την υποχρέωση όμως ότι θα παραμείνουν για 10 έτη στην έδρα του δικαστηρίου.

Παράλληλα με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θεσπίζεται ότι οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δικαστικοί υπάλληλοι θα έχουν την δυνατότητα να τοποθετούνται σε δικαστική έδρα της επιλογής τους.

Επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης

 

Ο κ. Μπούγας, καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι αναλώνεται σε όλα τα νομοσχέδια του Υπουργείου «σε μια στείρα κριτική με την ίδια επαναλαμβανόμενη φρασεολογία» και χωρίς να κάνουν την οποιαδήποτε πρόταση.

Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός ανέφερε ότι στο Νόμο για την μεταφορά της δικαστηριακής όλης, όλα τα κόμματα της – πλην ίσως ενός- τον καταψήφισαν. Με τον Νόμο, αυτός όμως, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις έχουμε 250.000 Πράξεις που απασχολούσαν και επιβάρυναν τα Δικαστήρια να έχουν ήδη περάσει στους δικηγόρους, με αποτέλεσμα οι δικαστές να έχουν κατά 15% περισσότερο ωφέλιμο χρόνο για να ασχοληθούν με τα αμιγώς δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.

Το ίδιο θετικά αποτελέσματα, είπε ο κ. Μπούγας, έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται και από την εφαρμογή του νέου «Δικαστικού Χάρτη» για τον οποίο διαφώνησαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Σήμερα, όμως ήδη 2.100 δικαστές ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση της εκπαίδευσής τους και είναι δικαστές ειδικής επετηρίδας πρώτου βαθμού πολιτικών τμημάτων.

Μετά δε και την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου επιμόρφωσής τους, δηλαδή από τις 16/9/2026, θα μπορούν να δικάζουν και ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Από τη νέα χωροταξία που δημιούργησε ο νέος Δικαστικό Χάρτης, είπε ο υφυπουργός, έδωσε την δυνατότητα και η παραγωγικότητα των δικαστηρίων πρώτου βαθμού από το 6% ανήλθε στο 57%. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη (έως το τέλος 2024), σημείωσε ο κ. Μπούγας, έχει αυξηθεί ο ρυθμός εκκαθάρισης των υποθέσεων από το 68 στο 82%, δηλαδή έχουμε μια επιτάχυνση περίπου κατά 15%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η παραγωγικότητα των Ειρηνοδικών και των Πρωτοδικών αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 7 έως 17% κατά έτος, ενώ το ποσοστό εκκαθάρισης των Πρωτοδικείων αναμένεται να αυξηθεί από 14 έως 24%.

Ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

 

Σχετικά με την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, ο υφυπουργός είπε ότι «προχωρά σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και όλα τα ορόσημα του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν επιτευχθεί και δήλωσε αισιόδοξος ότι πριν το τέλος του 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις για τα ψηφιακά συστήματα στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Μπούγας «παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έργο που σχεδιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023, υλοποιείται και θα τεθεί από το επόμενο δικαστικό έτος σε παραγωγική λειτουργία». Επίσης, πρόσθεσε ότι «στο Πρωτοδικείο Αθηνών ήδη έχουμε ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων σε όλες τις διαδικασίες.

Συντομότερο προσδιορισμό των δικασίμων κάτι που θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που θα ισχύσει από το επόμενο δικαστικό έτος» και δήλωσε αισιόδοξος ότι «το 2027, από τις 1.492 ημέρες που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση τελεσίδικης απόφαση θα έχουμε φτάσει το μέσο όρο των χωρών του Συμβούλιου της Ευρώπης που δεν υπερβαίνει τις 700 ημέρες για την έκδοση τελεσίδικης απόφασης».