Με την εισαγωγική ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνου Γιουτίκα, για τον ρόλο της Περιφέρειας στην Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε η σημερινή Ημερίδα για την Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Εθελοντισμού που φιλοξενείται έως την Κυριακή (18/5) στην Αποθήκη Δ, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
«Οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Ερυθρό Σταυρό, τους εθελοντές και τα στελέχή του, γιατί η ανιδιοτελής προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την κρίσιμη στιγμή είναι πάρα πολύ σημαντική και δίνει το παράδειγμα», σημείωσε αρχικά και επισήμανε πως «το ίδιο το κράτος άργησε να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μόλις τα τελευταία χρόνια υπάρχει υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, τη βιώνουμε. Τα αποτελέσματά της δυστυχώς είναι πολύ σκληρά και πολύ δύσκολα. Δοκιμάζονται συνεχώς συμπολίτες μας».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιχειρησιακή αλυσίδα που διέπει κάθε κρίση και στην οποία επικεφαλής είναι η Πυροσβεστική.
«Όλοι εμείς οι φορείς -είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση είτε για άλλους- που είμαστε κάτω από την Πυροσβεστική έχουμε συγκεκριμένο διακριτό ρόλο. Η ΠΚΜ έχει τον ρόλο να συγκαλεί τα Συντονιστικά Όργανα της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία αποτελούνται από πάρα πολλούς φορείς. Σε μια κρίση ο καθένας έχει το δικό του ρόλο», εξήγησε και τόνισε πως «έχουμε καταφέρει να έχουμε καλό συντονισμό τα τελευταία χρόνια και να μην σπάει η επιχειρησιακή αλυσίδα».
Όπως επισήμανε, στις Συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων -είτε πρόκειται για την αντιπυρική είτε για την αντιπλημμυρική περίοδο- συμμετέχουν η Πυροσβεστική, τα Σώματα Ασφαλείας, ο Στρατός, η Τροχαία, Η Αστυνομία, η ΕΜΑΚ, αλλά και όλοι οι φορείς του δημοσίου είτε αφορούν το ΕΚΑΒ, τις Διευθύνσεις Υγείας, τα νοσοκομεία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας.
«Φυσικά αποτελούνται και από φορείς προστασίας των δήμων που και αυτοί σιγά σιγά προσπαθούν να δημιουργήσουν ομάδες που θα συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής. Κυρίως όμως στις εθελοντικές ομάδες. Έχει γίνει ένα μητρώο προκειμένου να γνωρίζει το κράτος ποιες εθελοντικές ομάδες έχουν την κατάρτιση προκειμένου να προσφέρουν πολύ συγκεκριμένες υπηρεσίες όταν αυτές ζητηθούν», εξήγησε.
Όπως υπογράμμισε στην Περιφερειακή Ενότητα δραστηριοποιούνται 36 εθελοντικές ομάδες και χιλιάδες εθελοντές. «Στην κορυφή βρίσκεται ο Ερυθρός Σταυρός γιατί έχει και τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό και τα στελέχη για να συνδράμει σε κάθε περίπτωση είτε σε περιπτώσεις πλημμύρας είτε σε διασώσεις είτε για την πυρασφάλεια. Έχει στελέχη που μπορούν να συνδράμουν παντού», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ο κ. Γιουτίκας, η ΠΚΜ χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δράσεις μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
«Πριν δύο χρόνια προμηθεύσαμε την Πυροσβεστική με δύο ραντάρ -ένα σταθερό και ένα φορητό- για το Σέιχ σου, προκειμένου -σε περίπτωση φωτιάς- να ειδοποιείται η Υπηρεσία. Επίσης, πήραμε εξοπλισμό σε εθελοντικές ομάδες είτε πρόκειται για αντλίες είτε για αλλά εξαρτήματα, απαραίτητα για όλους μας», πρόσθεσε.
Καταληκτικά αναφέρθηκε στις προοπτικές του 1ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Εθελοντισμού να φέρει σε επαφή με την προσφορά ακόμη περισσότερους ανθρώπους.
«Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Όταν είσαι εθελοντής είσαι εθελοντής 356 ημέρες τον χρόνο, προκειμένου να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου όταν είναι απαραίτητες. Είναι ευκαιρία νέοι άνθρωποι να γνωρίσουν την προσφορά και να εμπλουτιστεί το κίνημα και ο Ερυθρός Σταύρος με νέα μέλη, τα οποία είναι απαραίτητα σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Στην αντιμετώπιση των κρίσεων δεν περισσεύει κανείς. Δεν φτάνει μόνο το κράτος και οι υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με το Πρώτο Μέρος που περιλαμβάνει τη θεματική Διαχείριση Κρίσεων και Παρεμβάσεις, με τη συμμετοχή στελεχών του ΕΕΣ, αλλά και του Προϊσταμένου του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, το Δεύτερο Μέρος περιλαμβάνει τη θεματική των Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών με πλήθος καθηγητών να αναμένεται να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση πλημμύρων, σεισμών και πυρκαγιών.
Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις του Φεστιβάλ
Εκθέσεις: Ιστορικό φωτογραφικό υλικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στολές και διακριτικά εθελοντών, σύγχρονος διασωστικός εξοπλισμός, έργα εικαστικών και φωτογραφίας από μαθητές σχολείων.
Ανοιχτές διαλέξεις και Ημερίδες: Θέματα γύρω από τις βασικές αρχές του Ερυθρού Σταυρού, την ψυχική υγεία, την αντιμετώπιση καταστροφών, τις πρώτες βοήθειες και το περιβάλλον.
Πρωινά εργαστήρια για παιδιά και σχολεία, αλλά και απογευματινά εργαστήρια, για εφήβους και ενήλικες, με θέματα: εικαστικά, φωτογραφία, κινηματογράφος, τεχνικές επιβίωσης, ασφαλής οδήγηση, πρώτες βοήθειες για ανθρώπους και σκύλους, ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, περιβάλλον και οικολογία.
Κινηματογραφικές προβολές: Όλες τις ημέρες, κατά τις βραδινές ώρες, θα γίνονται προβολές ντοκιμαντέρ με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, αλλά και επιλεγμένων ντοκιμαντέρ από τις βραβεύσεις και το διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Περιβαλλοντικών Ντοκιμαντέρ BiFED της Τενέδου, ετών 2023 και 2024.
Επίσης, θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα στην βραβευμένη σκηνοθέτη Μαριάννα Οικονόμου.
Οι προβολές πλαισιώνονται από οπτικό υλικό με θέμα το έργο και τις δράσεις του Ελληνικού και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.