mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Η ΜΑΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥ ΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ

Με θετικό πρόσημο τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στην παραβατικότητα των ανηλίκων

Ακούστε το άρθρο 8'
06.05.2025 | 11:00
Βία Ανηλίκων / Φωτογραφία Αρχείου
/Shutterstock
Θετικό είναι το πρόσημο της δέσμης μέτρων που εξήγγειλε σήμερα (5/5) η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως προς την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της βίας που αναπτύσσεται μεταξύ ανηλίκων, σύμφωνα με όσα τόνισε η Μαρία Αλβανού στη συνέντευξη που παραχώρησε στα Μακεδονικά Νέα - mkdn.gr.

H γνωστή δικηγόρος - εγκληματολόγος αναφέρει ότι σε πρώτη ανάγνωση τα μέτρα μπορούν να προσφέρουν αποτελέσματα, ωστόσο σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξει κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστούν αλλά και την απήχηση που θα έχουν στην κοινωνία. 

Συνέντευξη στον Θωμά Καλέση 

-Κυρία Αλβανού πώς θα κρίνατε τη χτεσινή δέσμη μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και κυρίως την εφαρμογή του "kids wallet"; 

Η αλήθεια είναι πως με μια πρώτη ανάγνωση τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι πάρθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί εφαρμογές "παρακολούθησης" και δυνατότητας να δείξει μέριμνα ο γονιός, υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και άτυπα, ωστόσο τώρα έρχονται επίσημα και με τη σφραγίδα του κράτους το οποίο δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον να αντιμετωπίσει την βία των ανηλίκων. Εδώ βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε πως η αξιολόγησή των μέτρων αυτών, αλλά και το πώς θα λειτουργήσουν δεν μπορούμε να την γνωρίζουμε από τώρα, γι' αυτό και θα πρέπει να είμαστε καλόπιστα υπομονετικοί. 

Μιλάμε για ένα φαινόμενο το οποίο είναι πολυπαραγοντικό και που δεν είναι δυνατόν με τη λειτουργία ενός μέτρου και μόνο να αντιμετωπιστεί μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών ή ενός χρόνου. Θα πρέπει να δούμε σε βάθος χρόνου για να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητά τους. 

Στέκομαι λίγο εδώ, διότι παρά το θετικό αυτών των μέτρων που πρέπει να τα χαιρετήσουμε, είναι ανάγκη να διευκρινήσουμε ότι μιλάμε για ένα φαινόμενο που έχει να κάνει με την έκφανση μιας συγκρουσιακής κοινωνίας. Άρα, δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε ότι από μία εφαρμογή και μόνο θα σταματήσει ένας ανήλικος να μαθαίνει βίαιες συμπεριφορές από μία κοινωνία ανηλίκων που είναι βίαιη.

Και επίσης, ζήτημα αποτελεί το γεγονός σχετικά με το σε ποια χέρια θα πέφτει το κινητό και τι τρόποι θα υπάρξουν ώστε να μη γίνει ένα hijacking (σ.σ. εννοεί πειρατεία) των μέτρων. Διότι γνωρίζουμε ότι πάντα όταν λαμβάνονται μέτρα επιτήρησης, μέτρα τα οποία διασφαλίζουν τη λειτουργία ενός μηχανισμού, αναπτύσσονται και αντι-μέτρα που προσπαθούν να τα καταρρίψουν. 

Παράλληλα πρέπει να δούμε και πόσοι γονείς θα ενδιαφερθούν. Γιατί τα μέτρα είναι αμφίδρομα, ζητούν και τη συνδρομή των γονέων. Αυτά όλα θα τα δούμε στην πορεία, ωστόσο κρατάμε ότι η δέσμη των μέτρων αυτών, έχει θετικό πρόσημο. 

-Υπάρχει ανησυχία ως προς τα προσωπικά δεδομένα; 

Κοιτάξτε υπάρχει ένα ζήτημα γενικότερα, με αυτού του είδους τις εφαρμογές και την τεχνολογία. Υπάρχει πάντα μία επιφύλαξη σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει σε σχέση με προσωπικά δεδομένα. Είναι μια σοβαρή επιφύλαξη αυτή και πρέπει να την δούμε. Δεν μπορώ a priori. Δεν μπορώ να καταδικάσω ένα μέτρο που όπως είπα και πριν το βλέπω με θετικό τρόπο, φτάνει να λειτουργήσει έτσι όπως προοιωνίζεται. 

-Η κοινωνική εργασία αντί της αποβολής θα λειτουργήσει; 

Είμαι πολύ υπέρ αυτού του μέτρου. Η κοινωνική εργασία εφαρμόζεται κατεξοχήν στις Αγγλοσαξονικές και στις Σκανδιναβικές κοινωνίες και θεωρείται ένα μέτρο που "επαναφέρει", που φέρνει πίσω το άτομο με τις παραβατικές συμπεριφορές. Το επαναεντάσσει, στην κοινότητα, στην κοινωνία, σ' αυτό που αποκαλούμε community. 

Και επίσης ενθαρρύνει την κοινωνική ευθύνη. Φέρνει ξανά σε έναν διάλογο τον παραβάτη με την κοινότητα. 

Επιτρέψτε μου όμως και πάλι να κρατήσω μια επιφύλαξη. Θετικό το πρόσημο κι εδώ, όμως θα πρέπει να το δούμε και αυτό στην πράξη. 

-Η συμμετοχή στον αθλητισμό και στις δραστηριότητες, μπορούν να βάλουν φραγμό σε ένα παιδί που ρέπει προς την παραβατικότητα; 

Σε επίπεδο αρχής, σαφέστατα. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, με την Τέχνη, με μορφές που προάγουν έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, μόνο θετικά στοιχεία έχουν. 

Όμως οφείλω να θυμίσω και κάτι άλλο. Δυστυχώς στους χώρους του αθλητισμού έχουμε δει και οπαδική βία, ενώ στο εξωτερικό εξετάζεται ακόμη και το πλαίσιο ριζοσπαστικοποίησης νέων μέσα από την ενασχόλησή τους με τις ομάδες και τον αθλητισμό. Όλα δηλαδή έχουν και μια άλλη πλευρά, η οποία εμφανίζεται εάν δεν υπάρχει σωστός χειρισμός και κυρίως εάν συνολικά η κοινωνία δεν δίνει μηνύματα απαξίας της βίας. 

Και μιλάμε για την ελληνική κοινωνία που το πλαίσιο για την ευθύνη συμπεριφοράς των ενηλίκων, όσο και του τρόπου αντίδρασής τους είναι προβληματικό. Πώς περιμένουμε να αλλάξουμε τα παιδιά; Έστω όντως μια εφαρμογή υπάρχει και λειτουργεί σωστά, εάν το παιδί έχει έναν πατέρα και μια μητέρα βίαιους σε όλες τις εκφάνσεις της προσωπικότητάς τους και της επαφής τους με τους άλλους έχει σημασία η εφαρμογή. 

Είναι ένα θετικό μέτρο αναμφίβολα, αλλά θα πρέπει να ενταχθεί συνολικά στον τρόπο που λειτουργεί η κοινωνία. 

Σας θυμίζω ωστόσο, ότι ανάλογα θετικά σχόλια είχαν ακουστεί και για το μέτρο με τους σχολικούς ψυχολόγους. Τελικά το μέτρο έτσι όπως είχε εφαρμοστεί, δεν είχε ούτε ουσιαστικό, αλλά ούτε και λειτουργικό αποτέλεσμα, καθώς αν δεν έχεις σταθερό ψυχολόγο για να "δέσει" τη σχέση του με τα παιδιά, να δημιουργήσει επικοινωνία και επιτήρηση με τα παιδιά που θα χρειάζονταν την παρέμβαση, αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσε να αποδόσει όπως θα έπρεπε. 

Επαναλαμβάνω όμως ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς τη σωστή και θετική κατεύθυνση. Και μόνο που υπάρχει επαγρύπνηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση τοποθετεί το ζήτημα στην ατζέντα κι αυτό ακόμα έχει εκπαιδευτική σημασία για όλη την κοινωνία. Το συζητάμε και θα δούμε ότι η ίδια η κοινωνία από μέσα να αρχίσει να αντιδρά στο φαινόμενο και να θέλει να το καταπολεμήσει. 

Κοινωνική εργασία αντί για αποβολές και Kids Wallet - Πώς λειτουργεί

Από χτς τέθηκε σε λειτουργία του Kids Wallet, το οποίο δίνει βαρύτητα στον γονικό έλεγχο, στην επιβεβαίωση ηλικίας και στην ψηφιακή ταυτότητα για τους ανηλίκους, βάσει του εθνικού σχεδιασμού κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, τα μέτρα του οποίου ειδικεύτηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το Kids Wallet, ένα απλό ψηφιακό εργαλείο γονικού ελέγχου, ώστε να μπορούν οι γονείς να ελέγχουν -«αλλά όχι να το κατασκοπεύουν»- το κινητό του παιδιού τους και παράλληλα εργαλείο ταυτοποίησης του παιδιού που το χρησιμοποιεί, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου για την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων για την περίοδο 2025-2030.

Η στρατηγική αυτή φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στον ψηφιακό και φυσικό κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την προστασία.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας και τις προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ευημερία των ανηλίκων. «Δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία. Πρέπει να είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές που ελλοχεύουν, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η στρατηγική περιλαμβάνει μια σειρά από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, με κύριο άξονα την ενίσχυση του ψηφιακού αλφαβητισμού των νέων, την προώθηση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και την ανάπτυξη εργαλείων γονικού ελέγχου. Ένα από τα κεντρικά στοιχεία της στρατηγικής είναι το Kids Wallet, μια πρωτοποριακή εφαρμογή που στοχεύει στην προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο.

«Kids Wallet: Ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο»

Το Kids Wallet, το οποίο παρουσιάστηκε αναλυτικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και τέθηκε από χτες σε εφαρμογή, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που συνδυάζει τρεις βασικές λειτουργίες: γονικό έλεγχο, επιβεβαίωση ηλικίας και ψηφιακή ταυτότητα για ανηλίκους.

Γονικός Έλεγχος: Το Kids Wallet επιτρέπει στους γονείς να ρυθμίζουν τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες έχουν πρόσβαση τα παιδιά τους, καθώς και τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτές.

Επιβεβαίωση Ηλικίας: Η εφαρμογή παρέχει μια ασφαλή και αξιόπιστη μέθοδο για την επιβεβαίωση της ηλικίας των ανηλίκων στο διαδίκτυο, προστατεύοντάς τους από ακατάλληλο περιεχόμενο και πιθανούς κινδύνους.

Ψηφιακή Ταυτότητα: Το Kids Wallet λειτουργεί ως ένα ψηφιακό πορτοφόλι στο οποίο το παιδί μπορεί να αποθηκεύσει την ψηφιακή του ταυτότητα, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν επιβεβαίωση ηλικίας.

«Με το Kids Wallet, δίνουμε στους γονείς ένα ισχυρό εργαλείο για να προστατεύσουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ψηφιακή τους ταυτότητα και τους βοηθάμε να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου πριν παρουσιάσει τα βήματα για τη χρήση του από τους γονείς.

«Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι τα εξής:

1. Εγκατάσταση: Κατεβάστε την εφαρμογή Kids Wallet στο κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας από το App Store ή το Google Play Store.

2. Δημιουργία Λογαριασμού: Δημιουργήστε έναν λογαριασμό γονέα και έναν λογαριασμό παιδιού, εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία.

3. Ρύθμιση Γονικού Ελέγχου: Ορίστε τις εφαρμογές και τις ιστοσελίδες στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας, καθώς και τον χρόνο που μπορούν να αφιερώνουν σε αυτές.

4. Επιβεβαίωση Ηλικίας: Επιβεβαιώστε την ηλικία του παιδιού σας μέσω της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα έγγραφα.

5. Ψηφιακή Ταυτότητα: Δημιουργήστε την ψηφιακή ταυτότητα του παιδιού σας, αποθηκεύοντας τα απαραίτητα στοιχεία στο Kids Wallet».

Ο κ. Παπαστεργίου κάλεσε τους γονείς να χρησιμοποιήσουν το Kids Wallet με σύνεση και να μην το μετατρέψουν σε ένα εργαλείο κατασκοπείας. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και στην αυτονομία. Ο ρόλος μας ως γονείς είναι να τα καθοδηγήσουμε και να τα προστατεύσουμε, όχι να τα ελέγχουμε απόλυτα. Συζητήστε με το παιδί σας για τους λόγους για τους οποίους θέτετε αυτούς τους περιορισμούς και δώστε του τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το Kids Wallet δεν δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να διαβάζουν τα μηνύματα των παιδιών τους ή να παρακολουθούν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο. Είναι ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να θέσουν ορισμένους περιορισμούς και να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων αποτελεί ένα δυναμικό σχέδιο που θα εξελίσσεται και θα προσαρμόζεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και κυβερνητικούς φορείς- να συνεργαστούν για την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής και τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους νέους.

Π. Μαρινάκης: Υπάρχουν συζητήσεις που ξεπερνούν οποιαδήποτε κομματική πολιτική διαχωριστική γραμμή

«Είμαστε εδώ για τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μας τα προηγούμενα χρόνια που μπορεί να έπεσαν θύμα τέτοιων επιθέσεων και κανείς να μη μίλησε ή να μη μιλήσαμε όσο έπρεπε» δήλωσε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Όπως τόνισε έχει την τιμή να εκπροσωπεί μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια σε κανένα από τα δύσκολα ζητήματα, έχοντας καταφέρει η κυβέρνηση αυτή να μιλήσει ανοιχτά για τα μεγάλα προβλήματα και να προωθήσει πολιτικές οι οποίες έχουν αρχίσει και έχουν αποτέλεσμα. «Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι στην ίδια σελίδα. Πρέπει να είμαστε όλες και όλοι σύμμαχοι και πριν και πάνω απ όλα οι γονείς» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.

Α. Σκέρτσος: Η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός ή μία στατιστική

«Είναι μια στρατηγική η οποία έχει την εξής καινοτομία,συνδυάζει τη μελέτη και την αντιμετώπιση της βίας με αυτή της παραβατικότητας, διότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία οι συμπεριφορές βίας, οι πράξεις βίας, τα περιστατικά βίας μπορεί να οδηγήσουν και σε παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες από ένα σημείο και μετά καταλήγουν στην αστυνομία και στη Δικαιοσύνη» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Μιλάμε για παιδιά, μιλάμε για ανήλικους, μιλάμε για ευάλωτες ψυχές και χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους με ευαισθησία, με σεβασμό στα δικαιώματά τους, αλλά και με έμφαση και στις υποχρεώσεις που έχουν και οι γονείς και τα παιδιά. Και η στρατηγική αυτή πατάει σε όλα και δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Η νεανική βία και η παραβατικότητα δεν είναι απλώς ένας αριθμός ή μία στατιστική. Είναι ένα ζήτημα το οποίο συναντάμε καθημερινά έξω, στο δρόμο, μέσα στο σπίτι μας, στη σχολική μονάδα, στον χώρο εργασίας, σε χώρους πολιτισμού» επισήμανε προσθέτοντας ότι «πρέπει όλοι να δείξουμε τη δέουσα ευαισθησία και να αρχίσουμε ως κοινωνία και ως πολιτεία συντεταγμένα να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή βίας και να δίνουμε το καλό θετικό παράδειγμα και υπόδειγμα στα παιδιά».

Σ. Ζαχαράκη: Πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε την σιωπή»

«Δεν ξεκινάμε από το μηδέν» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων σημειώνοντας ότι τα εργαλεία υπάρχουν χάρη στη δουλειά των προκατόχων της. Όπως τόνισε, πάνω από 1.256 περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί στην πλατφόρμα «Σπάσε την σιωπη». Παράλληλα αναφέρθηκε στο ρόλο των συμβούλων Σχολικής Ζωής και στις διεπιστημονικές Επιτροπές ενώ όπως επισήμανε 4.226 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί έχουν προσβληφθεί και εργάζονται στα σχολεία.

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε επίσης στην σημαντική παρέμβαση που είναι η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων μαθημάτων, όπως τα μαθήματα για την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση, κομμάτια τα οποία βοηθούν την προσαρμοστικότητα, τη δημιουργικότητα, την επικοινωνία, την ομαδικότητα, την συμπερίληψη.

«Η καταπολέμηση της βίας των ανηλίκων είναι κεντρική προτεραιότητα σε μια μάχη κοινή των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο. Από ταινίες, από video games, social media τα παιδιά εκτίθενται καθημερινά σε περιεχόμενο που κάνει πολλές φορές τη βία να φαίνεται αποδεκτή. Υπάρχουν πράγματα που ήδη έχουν γίνει. Έχει θεσμοθετηθεί ο σύμβουλος σχολικής ζωής, ενώ έχει πραγματοποιηθεί η εισαγωγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα μέσω του εργαστηρίου δεξιοτήτων».

Δ. Μιχαηλίδου: Κανένα παιδί δεν γεννιέται με φόβο και κανένα παιδί δε γεννιέται βίαιο

Μιλώντας γα το θέμα της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «τα παιδιά τις περισσότερες φορές εκλαμβάνουν τις συμπεριφορές αυτές όχι αποκλειστικά, αλλά τις περισσότερες φορές τις εκλαμβάνουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και μαθαίνουν να ανέχονται τον φόβο. Μαθαίνουν να δέχονται τη βία».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Η στρατηγική η οποία ξεκινά από την καρδιά της κοινωνίας, την οικογένεια και απλώνεται σε κάθε χώρο όπου ένα παιδί ζει, μεγαλώνει, αλληλεπιδρά και βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με 29 νέες πολιτικές, με 69 μέτρα, με 23 βελτιωτικές δράσεις. Ως αποτέλεσμα, έχουμε ήδη 3.500 εγγεγραμμένους φορείς, οι οποίοι έχουν γράψει ειδικούς παιδικής προστασίας, υπεύθυνους προστασίας ανηλίκων. Εντός των δομών αυτών, πάνω από 2.000 στελέχη έχουν ήδη επιμορφωθεί από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολύ σημαντικά έχουμε 412 αναφορές».

Μ. Χρυσοχοΐδης: Έμφαση στη κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων

«Οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με περισσότερα από 194.000 παιδιά, με στόχο την αποτροπή βίαιων ενεργειών. Μέσω των εργαλείων “Save Youth” και “10201”, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα με εξειδικευμένο προσωπικό. Στο κέντρο αυτό, η αστυνομία απαντά άμεσα σε κάθε κλήση ή αίτημα» ανέφερε o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μάλιστα, όπως δήλωσε, «το 2023 υπήρξαν 1.200 υποθέσεις σε βάρος γονέων για παραμέληση ανηλίκων, ενώ το 2024 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 2.163. Κάθε μέρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα φαινόμενα βίας και τη δράση συμμοριών ανηλίκων. Αυτό που χρειάζεται είναι να εντείνουμε τη δράση μας, αξιοποιώντας το υπάρχον σχέδιο δράσης που προέρχεται από την εθνική στρατηγική»

Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Προχωράμε στην ανάπτυξη τοπικών δικτύων για την παρακολούθηση της παραβατικότητας, καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους αστυνομικούς. Παράλληλα, εφαρμόζουμε διυπηρεσιακά πρωτόκολλα, βελτιώνουμε τις συνθήκες στις υπάρχουσες δομές και δημιουργούμε νέες δομές για την υποστήριξη ανηλίκων».

Γ. Βρούτσης: Κρίσιμος παράγοντας ο αθλητισμός

«Το πιο ισχυρό αντίδοτο στη βία είναι ο αθλητισμός. Είναι κάτι που λίγο πολύ γνωρίζουμε όλοι, αλλά δεν το έχουμε αναδείξει και ως πολιτεία και συνολικά, όσο στον βαθμό που του αξίζει και που του πρέπει» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτση. Και όπως σημείωσε οι προσπάθειες έχουν μέτρα προληπτικά και κατασταλτικά.

«Το σημαντικό είναι να προλαβαίνουμε τη βία. Να την απομονώνουμε, να την καταργούμε, Να την ακυρώνουμε. Όμως είναι αναγκαία και τα κατασταλτικά, γιατί μέσα από την καταστολή έρχεται η συνείδηση, η κατανόηση και πλέον η συμμόρφωση. Στο Υπουργείο Αθλητισμού, με αυτά τα δύο εργαλεία κινηθήκαμε από την αρχή απέναντι στο φαινόμενο της αθλητικής βίας με τα γνωστά θετικά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

 

Θωμάς Καλέσης

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Στ. Παπασταύρου: Σχεδιάζονται νέα μέτρα διαχείρισης του νερού - Τι είπε για το ΠΔ για τους οικισμούς
Πολιτική05.05.25 | 01:45
Στ. Παπασταύρου: Σχεδιάζονται νέα μέτρα διαχείρισης του νερού - Τι είπε για το ΠΔ για τους οικισμούς