Τέμπη: Τα σενάρια για την προανακριτική και η στάση της κυβέρνησης

Ακούστε το άρθρο 8'
09.05.2025 | 19:57
Σημείο εκκίνησης των κοινοβουλευτικών εξελίξεων για τον Κώστα Καραμανλή, αναμένεται να είναι η επόμενη Δευτέρα, με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη να δηλώνουν ότι θα είναι έτοιμα να καταθέσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι ο πρώην υπουργός θα προτείνεται να διωχθεί για κακουργηματικές πράξεις.

Με δεδομένο ότι η πρόταση αυτή, μπορεί μεν να κατατεθεί αυτοτελώς από την αξιωματική αντιπολίτευση -καθώς απαιτούνται 30 υπογραφές βουλευτών, που διαθέτει- χρειάζεται, ωστόσο, να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές, άρα και από βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, η στάση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι κομβική.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν η κυβερνώσα παράταξη θα συμφωνήσει σε μια πρόταση σύστασης προανακριτικής γενικά, το δεύτερο ερώτημα αν θα συμφωνούσε σε πρόταση, που θα περιγράφει ειδικά πράξεις και παραλείψεις σε βαθμό κακουργήματος.

Η συλλογιστική που ανέπτυξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να διώκονται για κακούργημα οι υφιστάμενοι του κ. Καραμανλή και όχι ο ίδιος, απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως στερούμενη κοινής λογικής και νομικής βάσης.

Επομένως, μοιάζει δύσκολο η κυβερνητική πλειοψηφία να στηρίξει a priori την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα σενάριο θα ήταν να καταθέσει δική της πρόταση για σύσταση προανακριτικής με διαφορετικά αδικήματα, ένα δεύτερο σενάριο θα ήταν να αναθέσει –με τη συλλογή 30 υπογραφών βουλευτών της- την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο για τον έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητάς τους.

Με βάση αυτή τη γνωμοδότηση, θα μπορούσε στη συνέχεια να καθορίσει τη στάση της, βασιζόμενη στα συμπεράσματα αυτής της γνωμοδότησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν».

Όπως προβλέπεται, μάλιστα, «με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους Βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους».

Αν δε ζητηθεί από τους ίδιους βουλευτές, «μπορεί να ζητηθεί αυτή με πρόταση, που κατατίθεται εγγράφως από τουλάχιστον τριάντα (30) Βουλευτές, εντός επτά (7) ημερών από την ανακοίνωση της πρότασης άσκησης δίωξης».

Σύμφωνα με το άρθρο 158 «το γνωμοδοτικό συμβούλιο συγκροτείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δυο εισαγγελείς εφετών, οι οποίοι κληρώνονται, με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που προσκαλείται ειδικά για το λόγο αυτό, μεταξύ όλων των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου και όλων των εισαγγελέων εφετών που υπηρετούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη διερεύνηση των ευθυνών από τη Δικαιοσύνη, αλλά και ότι το «μοντέλο Τριαντόπουλου», όπως το ονομάζουν κυβερνητικά στελέχη, είναι αυτό που προκρίνεται για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε, ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής να ζητήσει από την προανακριτική επιτροπή την απευθείας παραπομπή του στον φυσικό δικαστή, όπως έπραξε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος και παραπέμφθηκε στο δικαστικό συμβούλιο, χωρίς επί της ουσίας να κληθούν μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή. 

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, πάντως, ότι για μια δικογραφία, που μετρά δεκάδες χιλιάδες σελίδες, είναι πρόχειρο ο οιοσδήποτε να μιλά από τώρα για επαρκή συμπεράσματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πρόωρη η συζήτηση, με δεδομένο, άλλωστε, ότι δεν τίθεται όπως λένε ζήτημα παραγραφής των αδικημάτων. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι μέσα στον Μάιο θα καθοριστούν εν πολλοίς οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον Κώστα Καραμανλή.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται όλα τα στοιχεία, ώστε οι αποφάσεις και οι κινήσεις, που θα γίνουν, να ενισχύουν το επιχείρημα, που διατυπώνεται από κυβερνητικά χείλη, ότι ουδέποτε επιχειρήθηκε οποιαδήποτε συγκάλυψη, αλλά και ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και των ευθυνών αποτελεί πάγια θέση της κυβέρνησης.

Πηγή: liberal.gr / Λίδα Μπόλα

Λίδα Μπόλα