Αυτό, λόγω της προσωρινής συμφωνίας μείωσης των δασμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες με σκοπό τη σύναψη μίας ισορροπημένης εμπορικής σχέσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, εκτιμάται ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών –που αποτελεί τον προτιμώμενο δείκτη της Federal Reserve για την εξέλιξη του πληθωρισμού– θα κορυφωθεί στο 3,1% στο τέλος του τρέχοντος έτους, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3,2% που προέβλεπαν τον Απρίλιο. Αυτά προκύπτουν από την έρευνα Μαΐου του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν συνολικά 86 οικονομολόγοι και η οποία διεξήχθη από τις 16 έως και τις 21 Μαΐου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή
Στο μεταξύ, οι οικονομολόγοι, αναθεώρησαν χαμηλότερα και τις εκτιμήσεις τους για τον δείκτη τιμών καταναλωτή ως τις αρχές του επόμενου έτους.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ερωτηθέντων δίνουν πιθανότητες 40% για μια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες –ποσοστό χαμηλότερο από 45% που προέβλεπαν τον προηγούμενο μήνα, αλλά και πάλι σημαντικά υψηλότερο από το 30% που έδιναν τον Μάρτιο.
Παράλληλα, «ψαλίδισαν» ελαφρώς τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ, αναμένοντας πλέον «ήπια» ανάπτυξη κατά 1,3% το 2025.
Μείωση δασμών στα εισαγόμενα από την Κίνα
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να μειώσει τους δασμούς που έχει επιβάλλει στα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα καθόσον οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών διαπραγματεύονται μια πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μεταλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Παρά ταύτα, οι δασμοί είναι σημαντικά υψηλότεροι σε σχέση με αυτά που ίσχυαν πριν την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο – και η υποτονική καταναλωτική διάθεση έχει ανησυχήσει τις αμερικανικές εταιρείες για το τι μέλλει γενέσθαι.
«Οι υψηλότεροι δασμοί πρόκειται να πλήξουν την ανάπτυξη και να αυξήσουν τον πληθωρισμό, ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε ύφεση, φόβος που υπήρχε τον προηγούμενο μήνα», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Comerica Bank, Μπιλ Άνταμς και Βάραν Μπαχιρεθάν, προσθέτοντας ότι «οι δασμοί φαίνεται να έχουν επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη».
Θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ θα είναι η μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών – ιδίως στο τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με την έρευνα. Στις αρχές του έτους, οι εισαγωγές των ΗΠΑ «έτρεξαν» με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν πέντε ετών, καθώς οι επιχειρήσεις επιτάχυναν τις εισαγωγές αγαθών προκειμένου να προλάβουν να τα φέρουν στις ΗΠΑ πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, γεγονός που οδήγησε στην πρώτη αρνητική μεταβολή του αμερικανικού ΑΕΠ από το 2022.
Την ίδια ώρα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν στην πλειοψηφία τους ότι η καταναλωτική όρεξη των αμερικανικών νοικοκυριών θα διατηρήσει τη δυναμική της παρά την εντεινόμενη αβεβαιότητα. Συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 1,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ήτοι περισσότερο από το 1% που περίμεναν τον Απρίλιο. Ωστόσο, στη συνέχεια αναμένεται να επιβραδυνθούν.
Θα υποχωρήσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις
Οι εκτιμήσεις τους, όμως, για τις επιχειρηματικές δαπάνες δεν είναι τόσο αισιόδοξες. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα υποχωρήσουν κατά 5,2% το τρέχον τρίμηνο, ήτοι πολύ περισσότερο από τη μείωση κατά 3% που περίμεναν τον Απρίλιο. Έχουν περικόψει επίσης τις προβλέψεις τους για τις ιδιωτικές επενδύσεις έως τα μέσα του επόμενου έτους.
«Οι εμπορικές συμφωνίες ΗΠΑ-Κίνας και ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει», σημειώνει ο Όλου Ομοντούνμπι, επικεφαλής οικονομολόγος στη Huntington Private Bank, προσθέτοντας: «Αναμένουμε επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το 2024».