mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Πανελλαδικές 2025: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ – Πού θα κυμανθούν οι σχολές που κρατούν «ψηλά τη σημαία»

Ακούστε το άρθρο 8'
01.07.2025 | 16:00
Φωτογραφία Αρχείου
/Eurokinissi
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη συμπλήρωσης των Μηχανογραφικών Δελτίων για όσες και όσους συμμετείχαν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες, γνωστοποιήθηκαν στους υποψήφιους τα αποτελέσματα των γραπτών τους στα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν και πλέον είναι λίγος ο χρόνος που απομένει για να πάρουν τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον τους.

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού του υπουργείου Παιδείας και διευθυντή του ΓΕΛ Κρεμαστής στη Ρόδο, Δημήτρη Γρηγοριάδη, οι εκτιμήσεις για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φαίνεται να ποικίλουν και φέτος.

Πού αναμένονται πτώσεις των βάσεων

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Γρηγοριάδη, αναμένονται μικρές πτώσεις στις βάσεις των σχολών που ανήκουν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Ο περσινός γενικός μέσος όρος των μαθημάτων του συγκεκριμένου Πεδίου ήταν στο 11,3 και φέτος καταγράφηκε μικρή πτώση, υποχωρώντας στο 11,22.

«Βλέπουμε να υπάρχει μία μικρή πτώση στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Ωστόσο, στο 2ο ίσως έχουμε μία ελαφρά άνοδο, η οποία μπορεί να οφείλεται στο ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική είναι καλύτερες από πέρυσι. Έχουμε και αύξηση στον αριθμό των αριστούχων στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Στα Μαθηματικά φαίνεται να έγραψαν καλύτερα τα παιδιά και στη Χημεία χειρότερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης στα Μακεδονικά Νέα.

Όπως είπε, ο περσινός μέσος όρος στα μαθήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου ήταν 12,11 και φέτος καταγράφηκε αύξηση, με τον βαθμό να φτάνει το 12,24.

Όσον αφορά στον 3ο Επιστημονικό Πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και δεν αναμένονται τρομερές αλλαγές.

Ο περσινός μέσος όρος στα μαθήματα ήταν 11,96 και φέτος είναι 11,98.

Τέλος, μιλώντας για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ο έμπειρος Σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματισμού του υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι αναμένεται να καταγραφεί μικρή άνοδος στις βάσεις, χωρίς ωστόσο «να περιμένουμε κάτι δραματικό».

Ο μέσος όρος των μαθημάτων το 2024 ήταν 10,43 και το 2025 είναι 10,54.

«Οι επιδόσεις δεν είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζει τις βάσεις»

 

Όπως είπε ο κ. Γρηγοριάδης, σημαντικό ρόλο στα επίπεδα τα οποία θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διαδραματίζουν οι επιλογές των υποψηφίων.

«Οι επιδόσεις δεν είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζει τις βάσεις. Ένα σημαντικό που τις επηρεάζει είναι το κατά πόσο οι υποψήφιοι θα δηλώσουν συγκεκριμένα τμήματα. Κάτι παρόμοιο είδαμε να συμβαίνει με τις Στρατιωτικές Σχολές, όπου οι βάσεις κατρακύλησαν όχι επειδή έπεσαν οι επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά επειδή οι υποψήφιοι δεν τις επέλεξαν», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, έντονο αναμένεται να είναι το ενδιαφέρον για τις σχολές και τα τμήματα που κρατούν «ψηλά τη σημαία» και παραδοσιακά απαιτούν αυξημένο αριθμό μορίων, με τις βάσεις εισαγωγής τους σχεδόν ποτέ να μην επηρεάζονται σημαντικά προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, για αυτές τις σχολές «δεν αλλάζουν εύκολα τα πράγματα. Δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια. Θα κυμανθούν σε σταθερά επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις».

«Τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης σταθερά έχουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων»

 

Σχετικά με τα Πανεπιστήμια που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον και εδώ θα είναι αυξημένο για άλλη μία χρονιά. Εκτός από τους Θεσσαλονικείς, είναι χιλιάδες και οι φοιτητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας που επιλέγουν Σχολές και Τμήματα είτε του ΑΠΘ, είτε του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, είτε του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που εδρεύει στη Σίνδο.

«Τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια σταθερά έχουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων, αλλά όχι μόνο από Θεσσαλονίκη. Είναι ένα τόπος που επιλέγουν πολλά παιδιά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό το βλέπουμε και στις βάσεις. Πολλές σχολές της Θεσσαλονίκης έχουν υψηλότερη βάση από την Αθήνα. Τα παιδιά έχουν τάση να δηλώνουν Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Αυτό ενισχύεται και εξαιτίας του γεγονότος ότι στο ΔΙΠΑΕ εντάσσονται πλέον και άλλα Τμήματα τα οποία δίνουν πολλαπλά επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτούς του, οπότε είναι και πιο δελεαστικά για τους υποψηφίους.

«Υπάρχουν εξαιρετικές Σχολές και Τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Η χαμηλή βάση που έχουν κάποιες Σχολές στην επαρχία, οφείλεται στη γεωγραφία και όχι στην κακή ποιότητα του τμήματος», δήλωσε.

«Πρέπει να γίνει το Μηχανογραφικό σαν να έχω βγάλει 20.000 μόρια»

 

Κλείνοντας, ο κ. Γρηγοριάδης θέλησε να δώσει μία συμβουλή στις νέες και στους νέους οι οποίοι ετοιμάζονται για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου τους.

«Το Μηχανογραφικό πρέπει να γίνει σαν να έχω βγάλει 20.000 μόρια. Απαιτείται  σοβαρότητα. Πρέπει να γίνει με πλήρη ενάργεια πνεύματος, παρόλη την κούραση των παιδιών. Βρείτε καλά τμήματα και στην επαρχία, και εκεί μπορούν να περάσουν καλά τα παιδιά. Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μία αρχή. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στη ζωή του μετά από 10-15 χρόνια», κατέληξε.

Διαβάστε ΕΔΩ για «κρυφά διαμάντια» στο μηχανογραφικό και τις σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα.

Γαβριήλ Χατζηνόπουλος

Tελευταίες Ειδήσεις
Διαβάστε Περισσότερα
Πανελλαδικές: Τα «κρυφά διαμάντια» στο μηχανογραφικό και οι σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα  
Ελλάδα13.06.25 | 05:00
Γαβριήλ ΧατζηνόπουλοςΠανελλαδικές: Τα «κρυφά διαμάντια» στο μηχανογραφικό και οι σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα