Σπ. Βούγιας: «Βελτιωμένη παραμονή» της ΔΕΘ, «λίφτινγκ» στην Αριστοτέλους και λύσεις στάθμευσης με υπόγεια και υπέργεια πάρκινγκ

Ακούστε το άρθρο 8'
22.05.2025 | 18:39
Την άποψή του για μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα κατέθεσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Βούγιας.

Ο πρώην υπουργός και συγκοινωνιολόγος παρουσίασε τις θέσεις του στον 102FM της ΕΡΤ3 για την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τις αστικές αναπλάσεις σε κομβικά σημεία του κέντρου, αλλά και το ακανθώδες ζήτημα της στάθμευσης, ιδίως για την Ε' Δημοτική Κοινότητα.

«Βελτιωμένη παραμονή» για τη ΔΕΘ με περισσότερο πράσινο

 

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ, ο Σπύρος Βούγιας, μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Λαδιανό, πρότεινε μια βελτιωμένη εκδοχή παραμονής της Έκθεσης στο σημερινό της χώρο, «με μία μεγάλη ανάπλαση αλλά όχι φαραωνική», με ήπια ανάπλαση, με λιγότερους και χαμηλότερους κτιριακούς όγκους και -κυρίως- με πολύ περισσότερο πράσινο.

«Με τη μείωση των κτηριακών όγκων και την απαλοιφή του τμήματος του Real Estate με το εμπορικό κέντρο και το ξενοδοχείο, νομίζω πως θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα ελεύθερα στρέμματα για πράσινο. Από τα σημερινά 150 δέντρα -και αν υπάρχουν και αυτά- να φτάσουμε στα 3.000-4.000 δέντρα και να αποκτήσουμε ένα ενιαίο πάρκο, έστω και αν δεν είναι το απόλυτο μητροπολιτικό πάρκο», σημείωσε.

Αναπλάσεις Αριστοτέλους και Ελευθερίας: «Λίφτινγκ» και ιστορική οφειλή

 

Για την ανάπλαση του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους, ο κ. Βούγιας εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι σε δραστικές αλλαγές, εκφράζοντας την άποψη ότι «αρκεί ένα καλό λίφτινγκ». Όπως εξήγησε, «πρέπει να προχωρήσουμε σε ανάπλαση χωρίς να αλλάξει η φυσιογνωμία που σχεδίασε ο Εμπράρ και στην οποία η πόλη έχει μάθει να ζει».

Αναφορικά με την πλατεία Ελευθερίας, εξέφρασε την εικασία ότι η έναρξη των εργασιών θα γίνει τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου, τονίζοντας τον ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα του έργου. «Το οφείλουμε αυτό στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης μας που εξοντώθηκε. Η ανάπλαση θα ομορφύνει πολύ τη Θεσσαλονίκη στην είσοδό της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πεοζδρόμηση Αγίας Σοφίας: Πεζόδρομος μέχρι τη θάλασσα και ανασχεδιασμός κυκλοφορίας

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην επικείμενη πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας μέχρι τη Λεωφόρο Νίκης, έργο που χαρακτήρισε ως «τρομερά όμορφη ανάπλαση». Εξήγησε ότι η μελέτη των αρχιτεκτόνων προέβλεπε πλήρη πεζοδρόμησή της και οποιαδήποτε απόπειρα τροποποίησής της θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις.

Ωστόσο, για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων, πρότεινε αλλαγή της κατεύθυνσης της οδού Καρόλου Ντηλ. Όπως είπε, «η κάθετη κίνηση προς τη θάλασσα, αν διακοπεί στην Αγίας Σοφίας, μπορεί να αντικατασταθεί λίγες δεκάδες μέτρα πιο πέρα μέσω της Καρόλου Ντηλ, αλλάζοντας τη φορά της για να οδηγεί προς τη Μητροπόλεως ή τη Λεωφόρο Νίκης».

«Νοσταλγία» τα υπέργεια πολυώροφα πάρκινγκ

 

Αρνητικός εμφανίστηκε στο ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Ε' Δημοτική Κοινότητα. Όπως εξήγησε, «δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν για έλεγχο στάθμευσης σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν πολλοί επισκέπτες». Αντιθέτως, για το κέντρο της πόλης θεωρεί πως το μέτρο είναι απολύτως δικαιολογημένο και έχει ήδη αποδώσει.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στάθμευσης, πρότεινε μία σειρά υποδομών, όπως για παράδειγμα υπόγεια πάρκινγκ στην άνω πλευρά της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεταξύ της Αλεξάνδρου Μιχαηλίδη και του Γερμανικού Προξενείου, με τη δυνατότητα δημιουργίας 2.000-3.000 περίπου θέσεων. Επιπλέον, υπογράμμισε πως ο δήμος μπορεί να αξιοποιήσει τα περίπου 30 δημοτικά οικόπεδα μέσω της νέας νομοθεσίας για μηχανικά πάρκινγκ, που πολλαπλασιάζουν τη χωρητικότητα ενός οικοπέδου.

Τέλος, επανέφερε στο προσκήνιο την ιδέα των υπέργειων πολυώροφων πάρκινγκ, κάνοντας λόγο για «νοσταλγία» σε ένα παλαιότερο μοντέλο που είχε εφαρμοστεί με κρατική επιδότηση και είχε συμβάλει στη δημιουργία λειτουργικών χώρων στάθμευσης στις γειτονιές.