Με ιστορία που φτάνει πίσω δεκαετίες και με τον Γιώργο Φουντούλη να ηγείται από το 2003, το ΒΑΕΝΙ έχει καταφέρει να εκσυγχρονιστεί και να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στην αμπελουργική ζώνη της Νάουσας, καλλιεργώντας μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.
«Το ΒΑΕΝΙ πέρασε δύσκολες στιγμές. Για μια δεκαετία προσπαθήσαμε να σταθούμε στα πόδια μας και την τελευταία δεκαετία επενδύσαμε συστηματικά», ανέφερε μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα ο πρόεδρος, κ. Γιώργος Φουντούλης. Ο συνεταιρισμός έχει διανύσει μια μακρά πορεία αναδιάρθρωσης, επενδύσεων και εξωστρέφειας, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία για να προχωρήσει σε εκτεταμένες ανακαινίσεις μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, με το ύψος των επενδύσεων να φτάνει τα 6-7 εκατ. ευρώ σε προγράμματα προβολής και εξωστρέφειας διευρύνοντας τις εμπορικές του προοπτικές στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Ισχυρή βάση παραγωγής και εξαγωγών
Ο Συνεταιρισμός αριθμεί πάνω από 100 μέλη και συγκεντρώνει περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής σταφυλιών της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα. Παράλληλα, συνεργάζεται με άλλους συνεταιρισμούς και ιδιώτες παραγωγούς εντός και εκτός ζώνης, όπως από την Αριδαία, για την εξασφάλιση πρώτης ύλης. Η ετήσια δυναμική παραγωγής φτάνει τους 5.500 τόνους, με την πραγματική παραγωγή να κινείται στους 3.000 τόνους σε σταφύλια και κρασί ετησίως.
Η κυρίαρχη ποικιλία του ΒΑΕΝΙ είναι το Ξινόμαυρο – η εμβληματική ποικιλία της Νάουσας – που αποτελεί τη βάση του 90% της παραγωγής. Το υπόλοιπο 10% καλύπτεται από ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Chardonnay, Ροδίτης, Syrah και Merlot, προσφέροντας δυνατότητες δημιουργίας πιο μοντέρνων και αρωματικών κρασιών.
Αναφορικά με την εξωστρέφεια του, οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 45%-50% της παραγωγής, με την υπόλοιπη να απορροφάται στην εγχώρια αγορά. Έχει παρουσία σε 35 χώρες, με κύρια αγορά τη Γερμανία. «Παλαιότερα η Κίνα ήταν ο κύριος προορισμός, ωστόσο η κατάσταση άλλαξε. Το 2024 στοχεύαμε στην ενίσχυση της παρουσίας μας στις ΗΠΑ, αλλά η εμπορική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ και η αβεβαιότητα για τους δασμούς μάς καθιστά επιφυλακτικούς», εξήγησε ο κ. Φουντούλης. Η στρατηγική τού συνεταιρισμού είναι να στοχεύει σε αγορές με καταναλωτική δυναμική, κουλτούρα μεσογειακής διατροφής και επαρκές βιοτικό επίπεδο.
Νέα προϊόντα και καινοτομία
Το 2025 φέρνει στην αγορά νέες σειρές κρασιών υπό την επωνυμία «Εν Λευκώ». Πρόκειται για δημιουργικές μίξεις Ξινόμαυρου με λευκές ποικιλίες – Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Chardonnay που στοχεύουν στο νεανικό κοινό και αντανακλούν τη μοντέρνα προσέγγιση του ΒΑΕΝΙ. Στις premium ετικέτες ξεχωρίζει η «Μαύρη Δρυς», ενώ ο «Δαμασκηνός» αποτελεί διαχρονικό brand του συνεταιρισμού με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο του ΒΑΕΝΙ περιλαμβάνει πάνω από 60 κωδικούς, καλύπτοντας όλο το φάσμα της αγοράς – από value for money επιλογές έως αφρώδη κρασιά και ρετσίνα. Ο συνεταιρισμός παράγει ακόμη και «μεταλαβιά», κρατώντας επαφή με την παράδοση.
Οι μεσαίες κατηγορίες κρασιού του συνεταιρισμού κινούνται σε υψηλές πωλήσεις, με τα premium να στοχεύουν εξειδικευμένες αγορές. Το χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το ΒΑΕΝΙ στην αγορά είναι το εξαιρετικό value for money. «Είμαστε ίσως ο μοναδικός συνεταιρισμός στη Βόρεια Ελλάδα που απέμεινε, και η ποιότητα σε σχέση με την τιμή μάς καθιστά ασυναγώνιστους», υποστήριξε ο πρόεδρος προσθέτοντας ότι το Ξινόμαυρο της Νάουσας, όπως και το Ασύρτικο της Σαντορίνης, είναι πλέον αναγνωρισμένες ελληνικές ποικιλίες διεθνούς επιπέδου.
Ο κύκλος επενδύσεων που ολοκληρώθηκε το 2024 περιλάμβανε σημαντικές ανακαινίσεις και τεχνολογικές αναβαθμίσεις, ωστόσο, ο συνεταιρισμός δεν επαναπαύεται. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις επενδύσεις καινοτομίας, όπως η χρήση γεννητριών αζώτου για τη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού, αλλά και η γραμμή παραγωγής για sparkling wine. Το ΒΑΕΝΙ είναι από τα ελάχιστα οινοποιεία στην Ελλάδα που διαθέτουν γεννήτριες αζώτου, μια τεχνολογία που επιτρέπει τη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού σε εξαιρετικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τον κ. Φουντούλη, σχεδιάζονται ήδη νέες επενδύσεις με περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εστίαση σε εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ερωτηθείς για τις επιδόσεις του 2024, απάντησε πως παρά τα προβλήματα στην παραγωγή λόγω υψηλών θερμοκρασιών και μειωμένης ποσότητας σταφυλιών, ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές για τον συνεταιρισμό σε επίπεδο οικονομικής απόδοσης, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το 2023 που ήταν στα 3,72 εκατ. ευρώ.
Οινοτουρισμός και εξωστρέφεια
Το ΒΑΕΝΙ συγκαταλέγεται στα ελάχιστα επισκέψιμα οινοποιεία της ζώνης ΠΟΠ Νάουσας που φέρουν τη σφραγίδα του ΕΟΤ, καταγράφοντας έως και 14.000 επισκέπτες ετησίως. Παρότι ο πόλεμος και οι κυρώσεις στη Ρωσία περιόρισαν σημαντικά τη ροή επισκεπτών από μία παραδοσιακά ισχυρή αγορά, ο συνεταιρισμός συνεχίζει να προσελκύει οινόφιλους από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Ισραήλ και η Ουγγαρία, χτίζοντας σταθερά τον πυλώνα του οινοτουρισμού.
Παράλληλα, η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ετικετών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. «Η δημιουργία ισχυρών brands απαιτεί χρόνο και κεφάλαια. Δεν τα είχαμε, τώρα όμως προσπαθούμε να τα εξασφαλίσουμε», σημείωσε ο κ. Φουντούλης.
Κοινωνική και τοπική συνεισφορά
Το ΒΑΕΝΙ αποτελεί, πέρα από οικονομικό πυλώνα, και κρίσιμο φορέα κοινωνικής συνοχής για τον δήμο Νάουσας – έναν δήμο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αποβιομηχάνισης. «Η περιοχή έχασε πολλά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, δέχτηκε πλήγμα από το εμπάργκο ροδάκινων προς τη Ρωσία και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να διατηρήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Φουντούλης στα Μακεδονικά Νέα με τον συνεταιρισμό να προσφέρει σημαντικό εισόδημα στους τοπικούς αμπελουργούς. Ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης σε αγορές-κλειδιά, όπως η Γερμανία, η αβεβαιότητα στις εξαγωγές και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν νέες προκλήσεις. Το 2024 υπήρξε μειωμένη παραγωγή λόγω υψηλών θερμοκρασιών, αλλά η τρέχουσα χρονιά φαίνεται να εξελίσσεται καλύτερα, αφήνοντας περιθώριο αισιοδοξίας για άνοδο της παραγωγής.
Η διαφοροποίηση συνεπώς και η προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς, η επένδυση στην ποιότητα και την καινοτομία, καθώς και η διατήρηση του κοινωνικού ρόλου του συνεταιρισμού είναι το τρίπτυχο που εγγυάται τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ΒΑΕΝΙ λειτουργώντας και ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης.