Με 25 χρόνια εμπειρίας στις διατλαντικές υποθέσεις και άμεσες προσβάσεις στην Ουάσιγκτον και σε κρίσιμες Πολιτείες των ΗΠΑ, περιγράφει πώς σκοπεύει να ενισχύσει τη γέφυρα συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, ώστε να δημιουργηθεί ουσιαστική αξία για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Ο κ. Κωστόπουλος υπογράμμισε τη σημασία ενός σύγχρονου μηχανισμού χαρτογράφησης των αναγκών και δυνατοτήτων των μελών του Επιμελητηρίου, ώστε να υποστηριχθούν αποτελεσματικά στην αναζήτηση συνεργασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, την οποία θεωρεί κρίσιμο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό κόμβο, με σημαντικές επενδύσεις αμερικανικών κολοσσών ήδη να έχουν αλλάξει το τοπίο. Επισήμανε δε ότι τώρα είναι η ώρα η περιοχή να εξελιχθεί σε δομικό πυλώνα ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, από την στρατηγική θέση και τις υποδομές, μέχρι την καινοτομία που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια και στα start-ups. Αναλύει επίσης ποιους τομείς βλέπει ως πιο ελκυστικούς για ελληνοαμερικανικές συνέργειες -με έμφαση σε τεχνολογία, ενέργεια, logistics και αγροδιατροφή- και καλεί σε συλλογικές και τολμηρές πρωτοβουλίες για να κεφαλαιοποιηθεί το τρέχον θετικό momentum στις σχέσεις των δύο χωρών.
Συνέντευξη στη Δήμητρα Τάγκα
-Ποιο είναι το βασικό σας όραμα για το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εφόσον εκλεγείτε Πρόεδρος;
Το όραμά μου για το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είναι ξεκάθαρο και εφαρμόσιμο. Βασίζεται στη συνέχεια του σημαντικού έργου των προηγούμενων διοικήσεων, αξιοποιεί την τεκμηριωμένη εμπειρία μου στις ελληνοαμερικανικές και διατλαντικές σχέσεις, αλλά και τις θεσμικά εδραιωμένες προσβάσεις που έχω αναπτύξει τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σε κρίσιμες πολιτείες των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, αντλεί δυναμική από τη συλλογική γνώση και εμπειρία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών μας. Φιλοδοξία μου είναι η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πλέγματος υπηρεσιών και δράσεων, που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των μελών μας, ενώ αξιοποιεί τα νέα χαρακτηριστικά και τον ανανεωμένο δυναμισμό του ελληνικού επιχειρείν.
Στόχος μου είναι να χτίσουμε μία νέα, πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Μια γέφυρα που εξασφαλίζει πρόσβαση, προσελκύει επενδύσεις και δημιουργεί ουσιαστική αξία για τις επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού – ανεξαρτήτως μεγέθους ή κλάδου. Δεν πρόκειται για αφηρημένες έννοιες αλλά για έργο που υπηρετώ επί 25 χρόνια συνδέοντας ευκαιρίες, ευθυγραμμίζοντας συμφέροντα, δημιουργώντας στρατηγικές συμμαχίες και διαμορφώνοντας σταθερές προϋποθέσεις για ουσιαστικές συνεργασίες και βιώσιμη ανάπτυξη.
-Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε περαιτέρω τις ελληνοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, ιδίως σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής ρευστότητας; Με ποιες ενέργειες μπορεί το Επιμελητήριο να στηρίξει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις ΗΠΑ;
Νομίζω ότι σε μια οικονομία όπως είναι η δική μας, που αναζητά εξωστρέφεια, συνεργάτες, πελάτες, η Αμερική έχει ένα αδιανόητο βάθος ευκαιριών. Τολμώ να πω, έχοντας δουλέψει στις ελληνοαμερικανικές και διατλαντικές σχέσεις τα τελευταία 27 χρόνια, ότι έχουμε ξύσει μόνο την κορυφή του παγόβουνου από αυτά που μπορούμε να πετύχουμε. Οι ευκαιρίες βρίσκονται σε όλες τις αμερικανικές Πολιτείες, σε κάθε γωνιά αυτής της τεράστιας χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που εγώ θα ήθελα να κάνω από την πρώτη στιγμή, εάν τα καταφέρω να είμαι ο επόμενος πρόεδρος στις εκλογές στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, είναι να φτιαχτεί ένας μηχανισμός που θα αναλύει σε βάθος την δυναμική των μελών μας αλλά και ευρύτερα ελληνικών εταιρειών, θα κοιτάζει και τα «θέλω» τους και τα «μπορώ» τους αλλά, πολύ περισσότερο, τα σημεία που εμείς, ως Επιμελητήριο μπορούμε να βοηθήσουμε για να ενισχυθούν αυτά τα “μπορώ” και, από εκεί και πέρα, να κάνουμε αυτό που καταστατικά πρέπει να κάνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, να ενισχύσουμε τα μέλη μας στην ανάπτυξη των επαφών τους, να τους στηρίξουμε με κρίσιμη και χρήσιμη πληροφόρηση και να είμαστε πλάι τους έτσι ώστε να πετύχουν τον όποιον στόχο. Και νομίζω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν σημαντικούς στόχους.
-Εάν εκλεγείτε, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να αλλάξετε ή να δρομολογήσετε άμεσα;
Θα ήθελα να φέρουμε κοντά μας ένα μεγάλο μερίδιο του οικοσυστήματος της επιχειρηματικότητας το οποίο δεν ξέρουμε ακριβώς τι κάνει και δεν ξέρει και αυτό τι μπορεί να του προσφέρει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και κατ’ επέκταση οι διμερείς εμπορικές, επιχειρηματικές και επενδυτικές σχέσεις. Νομίζω ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς που μπορούμε να γνωριστούμε ξανά, να τους ακούσουμε, να συνεργαστούμε και μαζί να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο προοπτικών και ευκαιριών από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
-Εστιάζοντας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη που αναδεικνύονται ως πυλώνες ανάπτυξης και διασύνδεσης, πώς βλέπετε να αξιοποιείται αυτό το πλεονέκτημα στην προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων;
Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας αποτελούν κρίσιμο κόμβο γεωπολιτικής και γεωοικονομικής σημασίας, απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είμαστε περήφανοι για το ρόλο που αναπτύξαμε από το 2017 με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε επιχειρηματικό και επενδυτικό προορισμό για Αμερικανικούς κολοσσούς, οι οποίοι έχουν συμβάλλει στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού οικοσυστήματος δημιουργικότητας και καινοτομίας, απελευθερώνοντας το απίστευτο δυναμικό των σημαντικών πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας που βρίσκονται στην περιοχή.
Πετύχαμε πολλά και τώρα μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, μετασχηματίζοντας την Θεσσαλονίκη σε δομικό πυλώνα ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή εντός και εκτός συνόρων μας και ενισχύοντας την διασύνδεση με τις ΗΠΑ μέσω απευθείας αεροπορικής σύνδεσης αλλά και περαιτέρω στρατηγικών συνεργασιών και επενδύσεων.
Η Βόρεια Ελλάδα δεν είναι απλώς μια περιφέρεια, αλλά ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος κρίκος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με απεριόριστες δυνατότητες για το μέλλον.
-Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς που θεωρείτε ότι προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες για ελληνοαμερικανικές συνέργειες και επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα (τεχνολογία, ενέργεια, logistics, αγροδιατροφή);
Πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια είναι ότι σε κάθε πεδίο υπάρχει περιθώριο να χτιστούν ευκαιρίες και να δημιουργηθεί υπεραξία για την ελληνική επιχειρηματικότητα και τη χώρα μας στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας να εδραιώσουμε ένα νέο οικονομικό και αναπτυξιακό πρότυπο.
Η τεχνητή νοημοσύνη μας ανοίγει τεράστιες πόρτες, η καινοτομία που αναπτύσσουν κορυφαίες εταιρείες αλλά και ικανότατα start-ups στην χώρα μας στην Βιο-ιατρική, την άμυνα και την κυβερνοασφάλεια, της τηλεπικοινωνίες αλλά και τον πρωτογενή τομέα , δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον προοπτικών ανάπτυξης. Ενώ η στρατηγική θέση ιδίως της Βορείου Ελλάδας σε ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι εφοδιαστικές αλυσίδες και – κάποια στιγμή – η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δημιουργούν επιπλέον στρατηγικές προοπτικές.
Το στοίχημα και η πρόκληση είναι να μην το δούμε επιφανειακά. Να δούμε το ευρύτερο οικονομικό γίγνεσθαι και να προσελκύσουμε συνεργασίες και συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να μην χάσουμε καμία ευκαιρία ανάπτυξης και ευημερίας.
-Ποια είναι η εικόνα που έχουν σήμερα οι αμερικανικές επιχειρήσεις για τη Θεσσαλονίκη ως επενδυτικό προορισμό και ποιο είναι το αμερικανικό αποτύπωμα στην πόλη; Υπάρχει ενδιαφέρον για εγκατάσταση νέων εταιρειών στην πόλη;
Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη ειδικότερα συγκεντρώνει μοναδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για όλη μας την χώρα στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, αύξησης του γεω-οικονομικού μας αποτυπώματος και επίτευξης ανταγωνιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η θέση της στο κέντρο μνημειωδών προκλήσεων, κρίσεων αλλά και ευκαιριών, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, ο πρωταγωνιστικός ρόλος της περιοχής στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο με σημαντική μερίδιο στη νεοφυή, καινοτόμο επιχειρηματικότητα, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που έχουν δει οι κορυφαίες εταιρείες, επενδυτικά funds αλλά και σημαντικοί οργανισμοί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να λησμονούμε την ενίσχυση του ρόλου και της αξίας της Βορείου Ελλάδος με άξονα τις προοπτικές που συγκεντρώνει ο «κάθετος άξονας», η πρωτοβουλία των 3 θαλασσών και ζητήματα όπως η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και η επόμενη μέρα στην Ουκρανία.
Το ζητούμενο για εμένα είναι πώς εμείς θα αξιοποιήσουμε και θα κεφαλαιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα, πώς θα πάμε – ενώνοντας τις δυνάμεις μας – στην Αμερική να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μπορούμε και μας αξίζουν. Απαιτείται ενεργοποίηση, σύνθεση και συλλογικότητα και τολμηρές αλλά πάντα αξιόπιστες πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν τον ρόλο και την αξίας των ελληνικών επιχειρήσεων και της χώρας μας.