mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Πανεπιστήμια, βιομηχανία και αγορά εργασίας στο επίκεντρο: Το στοίχημα της σύνδεσης στη Μακεδονία και τη Θράκη

Ακούστε το άρθρο 8'
30.06.2025 | 21:23
Φωτογραφία αρχείου
/Shutterstock
Με το βλέμμα στραμμένο στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών της αγοράς εργασίας και τη μετατροπή των Πανεπιστημίων σε καταλύτες ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη διευρυμένες συσκέψεις με τη συμμετοχή των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Θράκης, κορυφαίων παραγωγικών φορέων, καθώς και εκπροσώπων της κυβέρνησης. 

Στο επίκεντρο βρέθηκαν η σύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με την πραγματική οικονομία, η ίδρυση Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και τα πιεστικά προβλήματα της βιομηχανίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με έμφαση στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Παιδείας Νίκου Παπαϊωάννου. Η πρώτη σύσκεψη συγκέντρωσε τους Πρυτάνεις του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των Προέδρων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), του ΕΚΕΤΑ, του ThessIntec, όλων των Επιμελητηρίων Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και των Προέδρων του Δικηγορικού, Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Μια έδρα αφιερωμένη στον Μέγα Αλέξανδρο

 

Κομβικό σημείο αποτέλεσε η πρωτοβουλία για την ίδρυση Έδρας Σπουδών Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας -Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας επισήμανε ότι «είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε και να ιδρύσουμε μια έδρα μελέτης της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάτι που λείπει από την πατρίδα μας». Πρόσθεσε πως υπάρχει «σύμφωνη γνώμη και των πέντε Πρυτάνεων» και διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την ίδρυσή της.

Ο Υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου τόνισε ότι «συμφωνήθηκε να ηγηθεί της πρότασης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια σε μια διαπανεπιστημιακή προσπάθεια ώστε να προαχθεί ακόμη περισσότερο και να γίνει κατανοητή σε βάθος η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία μας ανήκει και πρέπει να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Σύνδεση έρευνας και παραγωγής


Η δεύτερη μεγάλη θεματική των συσκέψεων αφορούσε την ενίσχυση της διασύνδεσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας. 

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι «η έρευνα δεν μπορεί να κλειστεί σε τέσσερις τοίχους, αλλά πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία και στους παραγωγικούς φορείς, κάτι που θα δώσει ώθηση στην καινοτομία».

Από την πλευρά τους οι Πρυτάνεις συμφώνησαν ότι «τα Πανεπιστήμια εξελίσσονται σε αναπτυξιακά εργαλεία», επισημαίνοντας τη διάθεση συνεργασίας με τους φορείς της αγοράς.

Οι ανάγκες των επιχειρήσεων: το ανθρώπινο δυναμικό στο προσκήνιο


Στο σκέλος των τοποθετήσεων από τους παραγωγικούς φορείς αναδείχθηκε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και η ανάγκη εξειδικευμένων ειδικοτήτων. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το 9% του ΑΕΠ προέρχεται από τη βιομηχανία. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το πολυτιμότερο που έχουμε ως βιομηχανίες και το εκπαιδεύουμε συνεχώς, αλλά το σύστημα είναι λίγο απαρχαιωμένο και πρέπει να εκσυγχρονιστεί».

Ειδική μνεία έκανε η Λ. Σαράντη στην ανάγκη για πλαίσιο που να επιτρέπει και στις μικρότερες βιομηχανίες να αξιοποιούν τα ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια, ενώ για το ThessIntec είπε πως «είναι το όραμα που χρειάζεται η Βόρεια Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, υπογράμμισε ότι «9 στις 10 επιχειρήσεις αναζητούν εργαζόμενους», ζητώντας πλήρη καταγραφή του κενού θέσεων μέσω των Επιμελητηρίων και του ΓΕΜΗ. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη «επικαιροποίησης των μαθημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» αλλά και εισαγωγής μαθημάτων για την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, προτείνοντας «ως επιχειρηματίες να διδάσκουμε στην πράξη την επιχειρηματικότητα στους μαθητές».

Ο α' αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, ανέδειξε τη σημασία της διασύνδεσης με τα γραφεία διασύνδεσης των Πανεπιστημίων και της επικαιροποίησης των τίτλων σπουδών, ενώ ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Μάριος Παπαδόπουλος, στάθηκε στην ανάγκη κάλυψης των εργατικών χεριών.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ, Δημήτρης Τζοβάρας, ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό», προσθέτοντας ότι πολλές ξένες αλλά και ελληνικές εταιρείες εμπιστεύονται το ΕΚΕΤΑ, ωστόσο δεν μπορούν όλες οι ερευνητικές ομάδες να υποστηρίξουν τις ανάγκες των βιομηχανιών.

Δημογραφικό, περιφερειακές ανισότητες και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα


Το δημογραφικό και οι περιφερειακές ανισότητες αποτέλεσαν επίσης βασικό άξονα της συζήτησης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος, επεσήμανε ότι «το δημογραφικό σχετίζεται με την περιφερειακή ανάπτυξη και τα Πανεπιστήμια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χάσματος. Η περιφερειακή ανάπτυξη θα σώσει το δημογραφικό και τα Πανεπιστήμια μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη των επιχειρήσεων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ), Παναγιώτης Καρασαββίδης, είπε ότι «πρέπει να ρίξουμε βάρος στη μικρομεσαία επιχείρηση».

Η αγορά εργασίας και το ρόλο της ΔΥΠΑ


Ο υποδιοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Βασίλης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «πάνω από 240.000 πολίτες έχουν βρει εργασία μέσω της ΔΥΠΑ από το 2019 έως σήμερα, ενώ τρέχουμε πολλά προγράμματα που εξελίσσονται προς όφελος της αγοράς εργασίας. Πάνω από 10.000 πολίτες βρήκαν δουλειά μέσα από τις Ημέρες Καριέρας και συνεργαζόμαστε με εκατοντάδες επιχειρήσεις. Θα ξεκινήσουν και θεματικές δράσεις ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής».

Ζητήματα στον κλάδο της φαρμακευτικής


Τέλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, έθεσε το θέμα της πρακτικής άσκησης, λέγοντας ότι «τα παιδιά που τελειώνουν τις σχολές τους δυσκολεύονται εδώ και μερικούς μήνες να ολοκληρώσουν την πρακτική τους στα φαρμακεία, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας και της επιδότησης που δεν υπάρχει πλέον, με την επιβάρυνση να πέφτει στον εργοδότη φαρμακοποιό. Ζητάμε να βρεθεί λύση ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των αποφοίτων και να εισέλθουν πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας».

Η διευρυμένη αυτή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε το κοινό όραμα: τη δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ ακαδημαϊκής γνώσης και επιχειρηματικότητας που θα θωρακίσει το μέλλον της Μακεδονίας και της Θράκης. Με προτάσεις που εκτείνονται από τη δευτεροβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και από την ενίσχυση της βιομηχανίας έως την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές, το διακύβευμα είναι σαφές: να μη χαθεί άλλος χρόνος για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την παραγωγική βάση και την ουσιαστική στήριξη της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας.

Δήμητρα Τάγκα

Tελευταίες Ειδήσεις