Σημειώνοντας ότι «πάνω από 4 εκατομμύρια δηλώσεις θα έχουν υποβληθεί μέχρι την Τετάρτη», ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε πως φέτος οι δηλώσεις είναι ήδη ένα εκατομμύριο περισσότερες σε σχέση με το 2024. «Πάμε πολύ καλά φέτος, έγινε αντιληπτό ότι δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε χρόνο για παρατάσεις λες και είναι εθνικό ζήτημα όπως οι αργίες», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «η συνέπεια είναι απαραίτητη και όταν δεν υπάρχει, θα επιβάλλονται κυρώσεις».
Ψηφιακή μετάβαση με κοινωνική μέριμνα
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη να ενισχυθούν τόσο τα ψηφιακά εργαλεία όσο και οι φυσικές δομές εξυπηρέτησης για τους λιγότερο ψηφιακά εξοικειωμένους πολίτες. «Δεν αρκεί το ψηφιακό κανάλι. Θα έχουμε φυσική παρουσία και ειδικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για όσους χρειάζονται προσωπική υποστήριξη. Επίσης, θα υπάρχει ειδική πρόνοια για τους κωφάλαλους πολίτες», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, η ψηφιοποίηση και η κεντρικοποίηση πολλών διαδικασιών έχει ήδη αλλάξει τη μορφή της εξυπηρέτησης, κάνοντας το φορολογικό περιβάλλον πιο κατανοητό και λειτουργικό.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη φορολογική διοίκηση. «Είναι αναγκαιότητα – δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε χρόνο σε εργασίες που μπορεί να κάνει η AI», είπε, τονίζοντας όμως ότι «η ανθρώπινη εποπτεία θα παραμείνει αναντικατάστατη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τα όρια της AI, δεν θα αφήνουμε τους αλγόριθμους ανεπιτήρητους. Είναι μια διαρκής διαδικασία ελέγχου».
Ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται η εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων για την ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων και των χρηστών των συστημάτων της ΑΑΔΕ.
Γιατί δεν υπάρχει «απλό φορολογικό σύστημα»
Σχολιάζοντας τις προσδοκίες για ένα απλό και κατανοητό φορολογικό σύστημα, ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι η πολυπλοκότητα είναι αποτέλεσμα της ίδιας της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. «Δεν υπάρχει πουθενά ένα εντελώς απλό φορολογικό σύστημα. Είναι ουτοπία. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε τους κανόνες πιο καθαρούς, ώστε να είναι εύκολα κατανοητοί από όλους», σημείωσε.
Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, όμως επεσήμανε ότι «η ποιότητα της νομοθέτησης έχει ενισχυθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και η υπηρεσία μας έχει δυναμική και θετική εικόνα ακόμα και στο εξωτερικό».
«Τα προβλήματα είναι λίγο-πολύ τα ίδια παντού. Σε πολλά θετικά, όμως, πρωτοπορούμε», κατέληξε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης αλλά και εγρήγορσης, με αιχμή τις μεταρρυθμίσεις, την τεχνολογική καινοτομία και την προστασία των δικαιωμάτων των φορολογουμένων.