Δανεια σε ελβετικο φραγκο

Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών - Τι προτείνουν οι τράπεζες

20.05.2025 | 14:30
Σε ανοικτή επικοινωνία βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών με την Ένωση Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να δοθεί λύση για τα δάνεια που εκταμιεύθηκαν σε ελβετικό φράγκο.

Το όλο ζήτημα αφορά 40 με 50 χιλιάδες δανειολήπτες με δάνεια την περίοδο 2004 - 2008, ενώ ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος. Ειδικότερα έφτανε τους 70.000 δανειολήπτες, ωστόσο οι 20.000 μετέτρεψαν τα δάνειά τους σε ευρώ ή τα έχουν ήδη εξοφλήσει.

Το χαρτοφυλάκιο των δανείων αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, από 7 δισ. ευρώ που ήταν, και σύμφωνα με τις τράπεζες τα 3 εξ’ αυτών βρίσκονται στο portfolio τους και είναι εξυπηρετούμενα. Ωστόσο, 1,5 δισ. ευρώ έχει πουληθεί ήδη στους servicers.

Υπενθυμίζεται, πως πολλοί δανειολήπτες το χρονικό διάστημα 2007 - 2009 έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο λόγω του χαμηλού επιτοκίου. Ωστόσο, η κατάργηση της σταθερής ισοτιμίας με το ευρώ το 2015 αύξησε πολύ την οφειλή τους, καθιστώντας τα δάνεια ασύμφορα, παρά την εξυπηρέτησή τους.

Στόχος των τραπεζών και της κυβέρνησης είναι να μην καταστούν τα δάνεια αυτά «κόκκινα» και επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναζητούνται λύσεις, όπως η αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους, ώστε τα υπόλοιπα δανείων να μετατραπούν σε ευρώ.

Οι τράπεζες μεταφέρουν ένα σχέδιο που αφορά σε νέα ρύθμιση στα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή η ζημία από τη μετατροπή του δανείου σε ευρώ θα επιμερίζεται μεταξύ δανειοληπτικών και πιστωτικών ιδρυμάτων με νέους όρους. Η αποσαφήνιση αυτών των όρων θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, ωστόσο στην εξίσωση μπαίνει και o SSM, ο οποίος εποπτεύει τις ελληνικές τράπεζες και έχει τον τελευταίο λόγο στην όλη υπόθεση.

Από την πλευρά του το υπουργείο οικονομικών αναζητά μια λύση που δεν θα επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα και δεν θα σημάνει συναγερμό στους Ευρωπαίους επόπτες, η οποία θα περιλαμβάνει τη νομική πραγματικότητα και θα έχει ως παραδείγματα άλλες χώρες που έχουν ρυθμίσει το εν λόγω ζήτημα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρξει ρύθμιση, όχι όμως κούρεμα οφειλών, καθώς δεν θέλει η κυβέρνηση να «χτυπήσει» τις τιτλοποιήσεις του προγράμματος Ηρακλής, το οποίο έχει συμβάλει στη μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων. Η διαφορετική προσέγγιση που ακολουθείται στη χώρα μας έχει να κάνει με την κρίση της περασμένης δεκαετίας και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι επόπτες είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε ό,τι έχει να κάνει με κούρεμα οφειλών και επιβάρυνση του προγράμματος Ηρακλής.

Πηγή: Liberal.gr/Νικόλας Ταμπακόπουλος

 

Νικόλας Ταμπακόπουλος