mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Βουλή: Εγκρίθηκε το ενεργειακό νομοσχέδιο - Στο επίκεντρο η τροπολογία για οικισμούς και οι τιμές ενέργειας

Ακούστε το άρθρο 8'
01.07.2025 | 22:54
Με βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ολοκληρώθηκε και σε β' ανάγνωση η επεξεργασία, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, του νομοσχεδίου που προβλέπει μερική ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας που αφορά το «Πλαίσιο για την προώθηση της παραγωγής βιομεθανίου, κανόνες για την οργάνωση της αγοράς παραγωγής υδρογόνου και τα γεωγραφικά περιορισμένα δίκτυα υδρογόνου» καθώς και άλλες διατάξεις.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε η ΝΔ, ενώ, εκτός από το ΚΚΕ και τη ΝΙΚΗ που το καταψήφισαν, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛ.ΛΥ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συζήτηση και ψήφιση του την Τετάρτη από την Ολομέλεια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου έκανε γνωστό ότι σε λίγες ώρες θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο και η διάταξη για τους οικισμούς η οποία όπως είπε, «δίνει λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο αφορά όλη την επικράτεια, οδηγεί σε ασφάλεια δικαίου γιατί προσδιορίζει τις συγκεκριμένες ζώνες Α Β και Β1 και επιτρέπει να προχωρήσουν τα τοπικά πολεοδομικά χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος».

«Προσπαθούμε με συνεκτικό τρόπο και σύμφωνα με την νομιμότητα και με τη νομολογία του ΣτΕ να ρυθμίσουμε ένα θέμα που απασχόλησε οριζόντια όλη την κοινωνία», σημείωσε ο κ. Παπασταύρου.

Ακόμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε κατηγορηματικά αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού μέσα από το άρθρο 55 για τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και καμία αρμοδιότητα δεν εκχωρείται σε κανέναν, ούτε κανένα παράθυρο αφήνεται ανοικτό για ιδιωτικοποίηση του.

«Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Η θέση της είναι αδιαπραγμάτευτη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπασταύρου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην νέα ενεργειακή μετάβαση με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία της χώρας, αλλά και την φθηνή τιμή ρεύματος ιδιαίτερα για τους ευάλωτους καταναλωτές».

Απαντώντας στο θέμα του επιμερισμού του κόστους των έργων υποδομών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά αν θα είναι μεταξύ του διαχειριστή και του παραγωγού.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαος Τσάφος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός στις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά πόσο το νομοσχέδιο θα επηρεάσει αυξητικά τις τιμές ενέργειας στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ότι αφορά τις ενισχύσεις, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους ενεργειακούς τομείς, χωρίς όμως να δώσουμε πολλά χρήματα για να επιβαρυνθεί ο καταναλωτής, για αυτό θέλαμε να φέρουμε πρώτα το νομοθετικό πλαίσιο και μετά να πάμε στο πλαίσιο», είπε και συμπλήρωσε:

«Αυτή η επένδυση η οποία κάνουμε στις ΑΠΕ αν και δεν έχει φέρει ακόμα, σε απόλυτο επίπεδο, χαμηλότερες τιμές, μας έχει φέρει σε μια μεγαλύτερη σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αν και η Ευρώπη στο σύνολο της και ειδικότερα η Ανατολική Ευρώπη πάσχει ακόμα από πολύ υψηλές τιμές ενέργειας. Καταφέραμε, στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες, να κρατήσουμε την αύξηση σε χαμηλότερο επίπεδο».

Παράλληλα ο κ. Τσάφος υπεραμύνθηκε των χρωματιστών τιμολογίων, χαρακτηρίζοντας τα «μια καινοτομία που έφερε διαφάνεια στην ενεργειακή αγορά γιατί μπορείς να συγκρίνεις τις τιμές μεταξύ των παρόχων, κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο πριν ενώ επίσης φέρνει και τον ανταγωνισμό».

«Ο περισσότερος κόσμος πήγε στα πράσινα τιμολόγια, αλλά βλέπουμε ότι η αγορά ωριμάζει. Έχουμε φτάσει ήδη στο σημείο όπου το 1/3 των καταναλωτών έχουν, είτε μπλε, δηλαδή ένα σταθερό τιμολόγιο, είτε κίτρινο τιμολόγιο που σημαίνει ότι έχουν σκαμπανεβάσματα που ίδιοι όμως έχουν δεχθεί γιατί θέλουν να πάρουν το ρίσκο.

Άρα, η ίδια αγορά, στο ένα τρίτο της έφυγε από τα πράσινα τιμολόγια. Εμείς θεωρούμε ότι είναι μια ενθαρρυντική τάση αυτή. Να βρίσκει ο καταναλωτής προϊόντα σταθερά, τα οποία είναι ως επί το πλείστον πιο ανταγωνιστικά από τα πράσινα τιμολόγια και είναι μια τάση που θέλουμε να ενθαρρύνουμε», είπε και συμπλήρωσε:

«Βέβαια και το σταθερό τιμολόγιο σε επίπεδο αγοράς συνολικής, έχει ένα ρίσκο. Διότι τώρα κάποιος δεσμεύεται να σου παρέχει ένα προϊόν σε μια σταθερή τιμή για 12 μήνες. Αυτός με κάποιο τρόπο πρέπει να σηκώσει αυτό το ρίσκο. Ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη και σίγουρα στην δικιά μας περιοχή, δεν υπάρχουν προϊόντα τα οποία θα επιτρέπουν σε κάποιον να προστατεύσει και να κλειδώσει την τιμή, από την πλευρά του παραγωγού ή του προμηθευτή για 12 μήνες.

Άρα θεωρούμε ότι η αγορά κινείται στη σωστή κατεύθυνση, θέλουμε να ενθαρρύνουμε αυτή την μετακίνηση, αναγνωρίζουμε όμως και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ποιος θα πληρώσει την μεταβλητότητα των τιμών.

Και προφανώς θεωρούμε και το επιδιώκουμε, η κίνηση που θα αφορά τα τιμολόγια θα είναι επωφελής για τους καταναλωτές και θα μπορέσει να τους προστατεύσει από τις ανατιμήσεις που βλέπουμε κατά καιρούς».

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Φάνης Παπάς, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα σημαντικό βήμα στην ενεργειακή μετάβαση με πλήρες πλαίσιο αδειοδότησης,που διασφαλίζει ταχύτητα, διαφάνεια και νομιμότητα, με μείωση της γραφειοκρατίας και φιλικό προς τον επενδυτή και το οποίο καθορίζει το ενεργειακό μέλλον της χώρας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας της».

Tελευταίες Ειδήσεις