Οι κυβερνητικές περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα και η «Συμφωνία Αλήθειας» με τις τοπικές κοινωνίες

16.05.2025 | 08:00
Shutterstock
Από τον Ιανουάριο του 2016,όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έθεσε ως βασική προτεραιότητά του να «χτίζει» ισχυρούς δεσμούς επικοινωνίας με τους πολίτες.

Δεν υπήρξε Πρόεδρος του κόμματος από το… γραφείο στην Πειραιώς, ούτε ως Πρωθυπουργός είναι «κλειδωμένος» στην ασφάλεια του Μεγάρου Μαξίμου. Επιδιώκει να συνομιλεί με την κοινωνία για να «πιάνει» τον παλμό. Σε αυτήν την στρατηγική εντάσσονται και οι κυβερνητικές περιοδείες που συνεχίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα από τις οποίες ο κυβερνητικός μηχανισμός  ανανεώνει τη «Συμφωνία Αλήθειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις τοπικές κοινωνίες.

Η χθεσινή  παρουσία του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στην Ξάνθη και η σημερινή στην Καβάλα, για την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, δεν είναι τυπικές επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά στρατηγικές κινήσεις που αποσκοπούν αφενός στην ανάπτυξη του κυβερνητικού οράματος για κάθε περιοχή ξεχωριστά και αφετέρου να υπενθυμίσουν στις τοπικές κοινωνίες ότι η Κυβέρνηση «είναι παντού». Το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί, αφού η Ξάνθη αποτέλεσε τον 10ο σταθμό του κυβερνητικού κλιμακίου και η Καβάλα θα είναι ο 11ος σε διάστημα λίγων μηνών.

Το είχε  δεσμευτεί, εξάλλου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν παρουσιάζοντας τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης είχε δηλώσει ότι «σε αυτήν την πορεία ανάτασης και ανάκαμψης, η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα σε όλους τους Μακεδόνες και τους Θρακιώτες. Σε συνθήκες σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας». Το αποδεικνύει στην πράξη.

Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ξάνθης

 

Στην Ξάνθη, για παράδειγμα, το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων στις υποδομές, στον πρωτογενή τομέα, στον πολιτισμό, σε χωροταξικό σχεδιασμό, στην ενέργεια και σε θέματα συνδεσιμότητας με γειτονικές χώρες, προϋπολογισμού άνω των 940 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και από ευρωπαϊκούς πόρους, με εμβληματικά έργα, όπως η μεταφορά νερού από τον Νέστο ποταμό ή άλλα που βελτιώνουν τη θέση της περιοχής στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, να υπηρετούν την οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.  

 Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Καβάλας

 

Έργα αντίστοιχου βεληνεκούς  υλοποιούνται, παραδίδονται και σχεδιάζονται και στην Καβάλα. Η εγκατάσταση υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου, η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου και της Βιομηχανικής Περιοχής, η ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας ή η ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων στην δυτική πεδιάδα του Νέστου ποταμού εντάσσονται στην ίδια κατηγορία.

«Μέχρι το  2027 θα… γυρίσουμε την Ελλάδα τρεις φορές»

 

Οι περιοδείες αυτές λειτουργούν  υποστηρικτικά και συμπληρωματικά σε αυτές που πραγματοποιεί ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και θα συνεχιστούν σε τακτική βάση τα επόμενα δυο χρόνια. Συνεργάτες του, μιλώντας στα Μακεδονικά Νέα, σημειώνουν ότι μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι εθνικές κάλπες το 2027 τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί θα έχουν περιοδεύσει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας τουλάχιστον τρεις φορές. «Με τον τρόπο αυτόν οικοδομούμε μια στενή, γόνιμη και διαρκή σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους συμπολίτες μας. Και ιδιαίτερα με τους Βορειοελλαδίτες, αφού η Μακεδονία και η Θράκη έχουν κομβική γεωπολιτική και οικονομική σημασία για τη συνολική ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας και ανάταξης της πατρίδας μας» εξηγούν, αναλύοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Και συμπληρώνουν: «Ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, μας επιτρέπει να προσεγγίζουμε  με ρεαλισμό τις ανάγκες κάθε περιοχής. Παράλληλα, με τον ενεργό διάλογο που κάνουμε, τους παρουσιάζουμε αναλυτικά το σύνολο των δράσεων που σχεδιάζουμε για την τοπική ανάπτυξη, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο σχέσεις εμπιστοσύνης. Άλλωστε, αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει από το 2019 έως σήμερα ότι τηρεί το λόγο της και οι υποσχέσεις που δίνει “μεταφράζονται” σε πράξεις».

Χρήστος Τσαλικίδης