Από τις 23 Μαΐου έως τις 23 Ιουνίου 2025, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε έναν πολυδιάστατο και πολύχρωμο χώρο σύγχρονης τέχνης, όπου η Γαλλία συναντά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η έκθεση «SPECTre 5. Εικαστική προσέγγιση της σύγχρονης Γαλλίας», σε επιμέλεια του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, παρουσιάζει στον επισκέπτη έργα σύγχρονης τέχνης με φρέσκια ματιά και κριτική σκέψη επιχειρώντας ταυτόχρονα έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς.
Καρπός της συνεργασίας του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της επετειακής δράσης «100 χρόνια προσφοράς: Η Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ», υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο υπεύθυνος πολιτιστικών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Πελαμίδης, υπογραμμίζει τη σημασία της έκθεσης στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων: «Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι διαχρονικά στο πλευρό τόσο του πανεπιστημίου όσο και των νέων καλλιτεχνών. Είναι μεγάλη χαρά να συμμετέχουμε στον εορτασμό για τα 100 χρόνια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με αυτή την έκθεση σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών».
Κατερίνα Σχοινά, It’s all about the shape, 2025, λάδι και ακρυλικό σε καμβά 170 χ 130 εκ
Στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου θα παρουσιαστούν έργα που ποικίλουν από ψηφιακά και αναλογικά κολάζ, video art και χαρακτικά, μέχρι κεραμικά, κατασκευές και ζωγραφικά έργα με εννοιολογική δυναμική και πολυμέσα. Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες: στην πρώτη, φοιτητές και φοιτήτριες εμπνεύστηκαν από τον γαλλικό πολιτισμό, ενώ στη δεύτερη παρουσιάζονται έργα πρόσφατων αποφοίτων, ως αποτέλεσμα ερευνητικής δουλειάς.
Γρηγόριος Γραμματόπουλος, Χρονοτοπία, 2025, Καμένη φωτογραφία με κολάζ & εκτύπωση, 42 x 30 εκ
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών, Καθηγητής και Διευθυντής του 5ου Εργαστηρίου Λάμπρος Ψυρράκης αναφερόμενος στην εικαστική αναζήτηση που αποτελεί τον πυρήνα της έκθεσης επισημαίνει: «Το αποτύπωμα της γαλλικής κουλτούρας στην εικόνα της νεότερης Θεσσαλονίκης είναι διακριτό λόγω του πολεοδομικού σχεδιασμού της από τον Ερνέστο Εμπράρ. Τι αντιλαμβάνονται όμως ως “Γαλλικό” οι νέοι κάτοικοί της και πώς το αποδίδουν εικαστικά; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν οι σπουδαστές του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής να ανταποκριθούν με τρόπο ευθύ ή υπαινικτικό».
Γεωργία Τσιβελεκίδου, Άτιτλο, 2025, ψηφιακή εκτύπωση, 100 χ 70 εκ.
«Το θέμα το εντάξαμε στο πλαίσιο των μαθημάτων του εξαμήνου. Υπάρχει προετοιμασία ενός χρόνου με σεμινάρια, διαλέξεις. Ο επισκέπτης θα δει έργα φοιτητών και φοιτητριών από το πρώτο ως το πέμπτο έτος αλλά και μερικούς πρόσφατους απόφοιτους. Είναι μία ευκαιρία να δείξουμε τη δουλειά που κάνουμε στο 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Στο παρελθόν έχουμε εκθέσει έργα φοιτητών μας στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στο πρώην Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σημερινό MOMus και στη Βίλα Μπιάνκα», λέει ο κ. Ψυρράκης.
Ο ίδιος, με περισσότερα από 20 χρόνια διδασκαλίας και συντονισμού στο Εργαστήριο, αναγνωρίζει τη δυναμική της ομάδας: «Ως διδάσκων από το 2004 και διευθυντής από το 2022 του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής με την διδακτική ομάδα αποτελούμενη από τους, Αλίκη Μαρτζοπούλου ΕΔΙΠ, Μαρία Βοζαλή ΕΕΠ, Σταύρο Παναγιωτάκη ΕΕΠ, τους εντεταλμένους διδάσκοντες, Ράνια Εμμανουηλίδου και Δημήτρη Χατζηθεοδοσίου και τον Λεωνίδα Γεροντίδη ΕΔΕΕ, ο οποίος είχε την ευθύνη του γενικού συντονισμού της έκθεσης, έχω την χαρά να σας παρουσιάσω το αποτέλεσμα της εικαστικής μας πρότασης».
Αποστόλης Καραθανάσης, Ωδή στη Γαλλία, ακρυλικά σε καμβά, 1
Από την πλευρά του ο εικαστικός και ΕΔΕΕ του 5ου Εργαστηρίου Λεωνίδας Γεροντίδης,, αναλύει τη δομή της έκθεσης και τις καλλιτεχνικές προσεγγίσεις που περιλαμβάνει: «Η έκθεση αναδεικνύει τη διευρυμένη σκέψη-φιλοσοφία του Εργαστηρίου τόσο στον θεωρητικό όσο και στον πρακτικό τομέα. Οι φοιτητές μελέτησαν στοιχεία του γαλλικού πολιτισμού —πολιτική, μόδα, φεμινισμός, γαστρονομία— και μέσω μεταμοντέρνων στρατηγικών δημιούργησαν έργα που αποφεύγουν το περιγραφικό ή διδακτικό ύφος».
Η έκθεση, παρά τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, δεν ακολουθεί μία και μόνο αισθητική γραμμή. Αντιθέτως, λειτουργεί ως μια ανοιχτή πλατφόρμα έκφρασης και πειραματισμού, όπου συνυπάρχουν διαφορετικές καλλιτεχνικές ταυτότητες.
«Σκοπός αλλά και σοβαρή δυσκολία του σύγχρονου εικαστικού καλλιτέχνη/ιδας, μέσα στην υπερπληροφόρηση των ψηφιακών ή μη μέσων, είναι να τα ανταγωνισθεί πολλές φορές όχι επί ίσοις όροις και να προτείνει νέες εμπειρίες που συνειδητά ή ασυνείδητα θα γίνουν τμήμα της αισθητηριακής αντίληψης του θεατή αναπροσαρμόζοντας τη σχέση του με τη διαμεσολαβημένη πραγματικότητα. Τα έργα που εκτίθενται, με την υψηλή εικαστική τους αξία και αισθητική, πετυχαίνουν να ξεχωρίσουν προτείνοντας νέους οπτικούς κώδικες στο πιο πάνω περιβάλλον του θεάματος μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν», τονίζει ο κ. Γεροντίδης.
Σημαντική είναι και η παρουσία των γυναικών καλλιτεχνών: τα 2/3 των καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι γυναίκες, γεγονός που, όπως σημειώνει ο κ. Γεροντίδης, αντικατοπτρίζει παγκόσμιες τάσεις και συμβάλλει στον επαναπροσδιορισμό της ιστορικά ανδροκρατούμενης εικαστικής σκηνής.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 19:00, η καλλιτέχνις Μάγκυ Μακρή θα προσφέρει στο κοινό πρωτότυπα χαρακτικά από τη συμμετοχή της στην έκθεση—μια συμβολική πράξη προσέγγισης μεταξύ δημιουργού και θεατή.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Sarkis Hambaryan, Αμαρυλλίς Φωτιάδου, Ανδριάνα Ρίζου, Άννα-Μαρία Παπαπαναγιώτου, Άννα Μπότου, Αποστόλης Καραθανάσης, Αριάννα Σαπουνά, Αφροδίτη Βασιλική Καράμαλη, Αφροδίτη Τσαχειρίδου, Βασιλική Κασσανδρινού, Βασιλική Υπερηφάνου, Βλαδίμηρος Κοτανίδης, Γεωργία Τσιβελεκίδου, Ιωάννης Αργυρίου, Γιώργος Μιχαλόπουλος, Γρηγόριος Γραμματόπουλος, Ειρήνη Κυρκούδη, Ελισάβετ Μωραΐτη, Έλσα Παπαγιαννοπούλου, Ιορδάνης Αρβανίτης, Ιωάννα Κατσαδούρη, Ιωάννα Τζάτσου, Κατερίνα Σχοινά, Κωνσταντίνος Κατσαρέλης, Λαμπρινή Σύψα, Μάγκυ Μακρή, Μαρία-Αγγελική Πέρογλου, Νίκη Καψάλη, Νικόλ Κτίστου, Ρένα Νικολαΐδου, Σταυρούλα-Αριάδνη Ξανθοπούλου, Χάρης Χιλίτσης, Χρήστος Γουσίδης, Χρήστος Παπαπαναγιώτου, Χριστόδουλος Γρηγοριάδης, Χρυσοβαλάντης Σταματιάδης.
Ξενάγηση: Σάββατο 24 Μαΐου, 12:00-13:00
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00-21:00 | Σάββατο 11:00-14:00