mkdn.gr logo
mkdn.gr logo

Κτήμα Νεραντζή: Από τη γη των Σερρών στην παγκόσμια γαστρονομία - Το οινοποιείο που κατακτά τα εστιατόρια με αστέρια Michelin

Ακούστε το άρθρο 8'
29.05.2025 | 08:00
Στην εύφορη κοιλάδα των Σερρών, εκεί όπου ο Στρυμόνας συναντά την παράδοση και το μεράκι, το Κτήμα Νεραντζή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικού οινοποιείου που κατάφερε να παντρέψει την τεχνολογία, την οικογενειακή φιλοσοφία και την εξωστρεφή στρατηγική, για να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού.

Ξεκινώντας το 1988 με το πρώτο κρασί να φτιάχνεται στο διαμέρισμά του, ο Νεραντζής Μητρόπουλος έχει δημιουργήσει το επισκέψιμο οινοποιείο στην Πεντάπολη Σερρών, το οποίο σήμερα εξάγει πάνω από το 50% της παραγωγής του σε απαιτητικές αγορές της Δύσης και αναπτύσσεται συνεχώς μετά την απόφαση της κόρης του, της Ευανθίας, να σπουδάσει οινολογία και να ασχοληθεί με τον χώρο συμμετέχοντας ενεργά στην επιχείρηση. 

Από τη γη των Σερρών… στα τραπέζια της Νέας Υόρκης και του Παρισιού

 

Τα κρασιά του Κτήματος Νεραντζή βρίσκονται στους καταλόγους κορυφαίων εστιατορίων με αστέρια Michelin σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Παρίσι, Λονδίνο και Μόναχο, με 11 εστιατόρια στη Γαλλία να φιλοξενούν τις φιάλες του. Η εξαγωγική του δραστηριότητα επικεντρώνεται σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο – όλες αγορές υψηλής ποιότητας με αυστηρά πρότυπα για το κρασί. Η επικέντρωση μάλιστα σε μονοποικιλιακά, βιολογικά κρασιά από ελληνικές ποικιλίες προσδίδει στο κτήμα έναν αυθεντικό χαρακτήρα που γοητεύει τους διεθνείς sommeliers και καταναλωτές.

«Οι ξένες αγορές ενδιαφέρονται για την ταυτότητα και την ιδιαιτερότητα των ελληνικών ποικιλιών. Πρέπει να τις αναδείξουμε», σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος. Βιολογική φιλοσοφία και ποικιλίες με ταυτότητα Το οινοποιείο διαχειρίζεται σήμερα συνολικά 108 ιδιόκτητα στρέμματα, όλα με βιολογική καλλιέργεια, ενώ ο αμπελώνας αναδιαμορφώθηκε το 2019 ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ποιότητα.

Οι βασικές ποικιλίες στα λευκά περιλαμβάνουν τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και την τοπική Ασπρούδα Σερρών – μια ποικιλία που δίνει ιδιαίτερα, αρωματικά κρασιά με φρεσκάδα και μεταλλικότητα. Στα ερυθρά κυριαρχούν το Κόνιαρο (μια παλαιά τοπική ποικιλία), το Λημνιό, το Cabernet Sauvignon και το Syrah. Η Ασπρούδα Σερρών και ο Κόνιαρος, με την έντονη τοπική ταυτότητα, είναι οι ποικιλίες που έχουν καταφέρει να «μπουν» στους πιο απαιτητικούς καταλόγους εστιατορίων υψηλής γαστρονομίας.

Επενδύσεις με τη στήριξη του Leader

 

Η ιστορία του οινοποιείου είναι στενά συνδεδεμένη με τα αναπτυξιακά προγράμματα Leader της Αναπτυξιακής Σερρών. Μέσα σε 18 χρόνια, υλοποιήθηκαν διαδοχικές επενδύσεις που βοήθησαν στη δημιουργία οινοποιείου, κελαριού, χώρου εστίασης, ενώ η νέα επένδυση –που βρίσκεται σε εξέλιξη– περιλαμβάνει καινούριες υποδομές απόσταξης, εκσυγχρονισμένα γραφεία και σύστημα ψύξης για καλύτερη διαχείριση των λευκών κρασιών.

Η νέα επένδυση, ύψους 600.000 ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2025, ανεβάζοντας τη συνολική καλυπτόμενη έκταση των εγκαταστάσεων από τα 1.750 τ.μ. στα 2.700 τ.μ. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, είναι η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που θα επιτρέψουν την παραγωγή ακόμα ποιοτικότερων οίνων και η δημιουργία χώρων υψηλής αισθητικής που θα στηρίξουν και το αγροτουριστικό σκέλος του εγχειρήματος.

Οινοποίηση, παλαίωση και εντοπιότητα

 

Ο χώρος οινοποίησης, έκτασης 300 τ.μ., είναι πλήρως εξοπλισμένος με σύγχρονα μηχανήματα, ενώ το υπόγειο κελάρι χρησιμοποιεί δρύινα βαρέλια από επιλεγμένη βαλκανική δρυ – υλικά που συλλέγονται από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης, σεβόμενα τη φιλοσοφία της εντοπιότητας. Η παλαίωση γίνεται σε φυσικές συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα δίνεται και στη διακόσμηση καθώς παραδοσιακά τούβλα, φυσικές πέτρες από τον Στρυμόνα, και γήινα χρώματα συνθέτουν ένα περιβάλλον που παντρεύει την παράδοση με τη λειτουργικότητα. 

Το οινοποιείο διαθέτει επίσης δικό του χημικό εργαστήριο για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της παραγωγής, ενώ είναι πλήρως επισκέψιμο, με στόχο την ενίσχυση της εμπειρίας του οινόφιλου επισκέπτη και την ανάπτυξη αγροτουρισμού στην περιοχή. 

Μια διαδρομή με ρίζες και μέλλον 

 

Η τοποθεσία του κτήματος, χτισμένη στη βάση του όρους Μενοίκιο και με θέα προς το Παγγαίο, το Κερδύλλιο, τον Δύσωρο και το Μπέλλες, δεν προσφέρει μόνο μοναδικό τοπίο αλλά και ένα μικροκλίμα ιδανικό για την καλλιέργεια σταφυλιών. 

Η αλληλεπίδραση θαλάσσιων και ορεινών αερίων ρευμάτων δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την αργή και ισορροπημένη ωρίμανση των σταφυλιών. Με σταθερά βήματα, αγάπη για τη γη και διαρκή επένδυση στην ποιότητα, το Κτήμα Νεραντζή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οινικής ταυτότητας της Βόρειας Ελλάδας – ένα μοντέλο τοπικής επιχειρηματικότητας με παγκόσμια ακτινοβολία.

 

Δήμητρα Τάγκα

Tελευταίες Ειδήσεις