Το «Λίβινγκ Ρουμ», η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε κείμενο και σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Θεάτρου Εύας Οικονόμου-Βαμβακά, καταπιάνεται με ένα από τα πλέον άμεσα και πιεστικά ερωτήματα της σύγχρονης ζωής: πώς ζει κανείς όταν δεν έχει χώρο να ζήσει;
Η παράσταση παρουσιάστηκε αρχικά στην Αθήνα, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, συγκεντρώνοντας θετικά σχόλια και θερμή ανταπόκριση από το κοινό. Πλέον επιστρέφει στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ, στην Καβάλα, όπου θα παρουσιαστεί για οκτώ παραστάσεις στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου από σήμερα Πέμπτη 22 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου. «Θέλαμε για λόγους εξωστρέφειας η παράσταση να ταξιδέψει. Έτσι, ξεκινήσαμε από την Αθήνα, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης. Οι παραστάσεις πήγαν πάρα πολύ καλά και τώρα επιστρέφουμε στην Καβάλα για να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο», εξηγεί στα Μακεδονικά Νέα η Εύα Βαμβακά.
Το «Λίβινγκ Ρουμ» είναι ένα σύγχρονο ελληνικό έργο, γραμμένο το 2025 και εστιασμένο στο παρόν. Η πλοκή εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή πόλη, όπου οι νέοι δεν μπορούν να ανεξαρτητοποιηθούν, τα ενοίκια ανεβαίνουν, οι ευκαιρίες μειώνονται και η καθημερινότητα γίνεται μια διαρκής άσκηση προσαρμογής. Στο επίκεντρο ένα ζευγάρι λίγο πριν από τα τριάντα που μένει με τους γονείς και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική του ζωή και τις κοινωνικές πιέσεις. Γύρω τους μέλη της οικογένειας του αγοριού -η μητέρα που μαγειρεύει γκουρμέ πιάτα για ένα έξτρα εισόδημα, ο θείος που γνωρίζει τον έρωτα μέσω ίντερνετ- κι ένας φίλος που ετοιμάζεται να μεταναστεύσει. Όλοι τους θετικοί, καλοπροαίρετοι ήρωες, όλοι πιεσμένοι από τις συνθήκες, φτάνουν στα όρια της απελπισίας. Η στεγαστική κρίση είναι παρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης – ως υπόγειο νήμα που συνδέει τις μικρές και μεγάλες αποτυχίες των ηρώων.
H καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Θίγοντας θέματα όπως η διαγενεακή συνύπαρξη, η ανασφάλεια, η μοναξιά και η έλλειψη προοπτικής, το έργο σκιαγραφεί με ευαισθησία τον ψυχισμό μιας κοινωνίας που παλεύει να βρει σταθερά ερείσματα. «Μιλάει για την Ελλάδα του σήμερα. Για την έλλειψη ζωτικού χώρου που πιέζει τους ανθρώπους. Ο τίτλος είναι γραμμένος στα ελληνικά: λίβινγκ ρουμ – δεν είναι σαλόνι, είναι χώρος ζωής», εξηγεί η Εύα Βαμβακά. «Το καινούργιο καταφθάνει αλλά δε μοιάζει να είναι αυτό που περιμέναμε. Κι εμείς δεν έχουμε καν τα όπλα να το αντιμετωπίσουμε. Και έτσι ίσως το μόνο που μας μένει είναι να το καταγράψουμε, να το μεταποιήσουμε σε τέχνη και κάπως έτσι να το ξορκίσουμε. Να αποτυπώσουμε αυτό το γλίστρημα από τη ζωή στην επιβίωση, που δεν ξέρουμε σε ποια ακριβώς χρονιά συνέβη και πώς του επιτρέψαμε να φράξει και το δικό μας δρόμο», σημειώνει.
Παρά την κοινωνική βαρύτητα του θέματος, το «Λίβινγκ Ρουμ» έχει έντονα στοιχεία κωμωδίας. «Το κωμικό προκύπτει μέσα από τους διαλόγους και τις καταστάσεις. Μπορεί να γελάσεις, αλλά στο τέλος σου μένει μια πίκρα», αναφέρει η κ. Βαμβακά. «Κι ωστόσο, αυτή η πικρή ιστορία είναι χαρούμενα δοσμένη. Μια γλυκόπικρη ιστορία που αν δεν ήταν τραγική θα έμοιαζε αυθεντικά κωμική. Τόσο το σκηνικό όσο και οι χορογραφίες έχουν ποπ αισθητική», προσθέτει.
Η έμπνευση για το έργο, όπως αναφέρει η κ. Βαμβακά, ήρθε μέσα από την καθημερινότητα: «Από μικρές ιστορίες που ακούω -για το πώς γλιστράει η ζωή μας, για το πώς περνούν οι μέρες μας κρατώντας μας μακριά από όσα ονειρευόμαστε». Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε και η ισπανική ταινία «Πικαδέρο» του Μπεν Σάροκ, «γιατί δείχνει την ισπανική επαρχία και πόσο κοντά είναι με τη δική μας πραγματικότητα».
Η αφήγηση ακολουθεί κινηματογραφική δομή, με μικρές σκηνές που εναλλάσσονται σαν καρέ. Παράλληλα, ενσωματώνονται στοιχεία ποιητικού λόγου και μαγικού ρεαλισμού – οι ήρωες μοιράζονται τα όνειρά τους απευθείας με το κοινό. Το συγκρότημα Acid Plato από την Καβάλα παίζει μουσική επί σκηνής και συμβάλλει στην ατμόσφαιρα της παράστασης.
Με δυόμιση χρόνια θητείας στο τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, η Εύα Βαμβακά δηλώνει ικανοποιημένη και αισιόδοξη για τη συνέχεια: «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι περίμενα. Οι καλλιτέχνες – είτε ζουν εδώ είτε ήρθαν από αλλού – έδωσαν κομμάτι της ψυχής τους. Μας ενδιαφέρουν τα νέα έργα, να δώσουμε χώρο στις νέες φωνές και φυσικά η επαφή με το νεανικό κοινό. Επειδή είμαστε ΔΗΠΕΘΕ, μπορούμε να ρισκάρουμε. Και το κάναμε. Για να πετύχει μία συνεργασία χρειάζονται δύο πλευρές. Και η Καβάλα ήταν έτοιμη για την παραγωγή νέων πραγμάτων και εμείς αυτή χάρη σε αυτή την ανταπόκριση πήραμε δύναμη».
Αυτό το διάστημα το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ετοιμάζεται πυρετωδώς για το 68ο Φεστιβάλ Φιλίππων, που θα γίνει φέτος από τις αρχές Ιουλίου ως τις 7 Σεπτεμβρίου. Σύντομα θα ανακοινωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέες θεατρικές παραγωγές και παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και πολλές συναυλίες. Το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι το παλαιότερο στη Βόρεια Ελλάδα και το δεύτερο παλαιότερο στη χώρα μετά από αυτό της Επιδαύρου.
Συντελεστές της παράστασης
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Εύα Οικονόμου – Βαμβακά
Σκηνικός χώρος: Βασίλης Αποστολάτος και Μιχαήλα Πλιαπλιά
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Αποστολάτος
Βοηθός σκηνοθέτης - ενδυματολόγος: Βάσια Χρονοπούλου
Πρωτότυπη Μουσική - Μουσικοί επί σκηνής: Acid Plato
Κινησιολογία: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής - Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη
Οργάνωση Παραγωγής – φωτογραφίες - trailer: Λιλή Νταλανίκα
Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης, Κώστας Γαρουφαλίδης
Συμπαραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Κωνσταντίνα Βέρρου, Νικόλας Μίχας,
Δημήτρης Πετρόπουλος, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Μαρία Τσιμά
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, Καβάλα
22 Μαΐου έως 1 Ιουνίου (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00).