Ο 64χρονος δημιουργός κατάφερε να ταξιδέψει στις Κάννες, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, και να παραλάβει το βραβείο από την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Ζιλιέτ Μπινός.
Ο Παναχί, που έχει συλληφθεί πολλές φορές εξαιτίας των ταινιών του, είχε επισκεφθεί τελευταία φορά τις Κάννες το 2003, όταν η ταινία «Πορφυρός Χρυσός» προβλήθηκε στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα».
«Το σημαντικότερο είναι η ελευθερία της χώρας μας», δήλωσε ο σκηνοθέτης, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του. «Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να ζητήσω από όλους τους ανθρώπους, όλους τους Ιρανούς - στο Ιράν ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο — ένα πράγμα: ας αφήσουμε στην άκρη όλα τα προβλήματα, όλες τις διαφορές μας. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η πατρίδα μας και η ελευθερία της», τόνισε.
Η ταινία του, ένα θρίλερ που επικεντρώνεται στο δίλημμα πρώην κρατουμένων οι οποίοι μπαίνουν στον πειρασμό να εκδικηθούν τον βασανιστή τους, αποτελεί ταυτόχρονα μια μελέτη πάνω στη δικαιοσύνη και την εκδίκηση απέναντι στην αυθαιρεσία.
Το φιλμ γυρίστηκε παράνομα, καθώς ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να ζητήσει άδεια από τις ιρανικές αρχές. Παραβιάζοντας, επιπλέον, τους νόμους του Ιράν, πολλές ηθοποιοί εμφανίζονται στην ταινία με ακάλυπτο το κεφάλι.
Ο Παναχί είναι ο δεύτερος Ιρανός δημιουργός που κατακτά τον Χρυσό Φοίνικα, μετά τον Αμπάς Κιαροστάμι το 1997.
Το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ απονεμήθηκε στον Νορβηγό Γιοακίμ Τρίερ για την ταινία «Συναισθηματική αξία» (Sentimental Value).
Οι πολυβραβευμένοι αδελφοί Λικ και Ζαν-Πιερ Νταρντέν, που στο παρελθόν έχουν κατακτήσει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα, έφυγαν αυτή τη φορά από το φεστιβάλ με το βραβείο σεναρίου για τις «Νεαρές μητέρες».
Ο Γαλλοϊσπανός Όλιβερ Λαξ και η Γερμανίδα Μάσα Σιλίνσκι μοιράστηκαν το βραβείο της κριτικής επιτροπής για τις ταινίες «Sirat» και «Sound of Falling», αντίστοιχα.